ARB: Reducerea comisionului de rambursare anticipată va costa băncile milioane de euro


Instituţiile vor fi obligate să modifice, cu acordul clienţilor, aproape toate contractele de credit aflate în derulare, însă notificarea a opt milioane de persoane se va transpune în costuri de milioane de euro pentru bănci, a declarat, joi, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al ARB.

„Completarea a aproximativ opt milioane de contracte cu anexele semnate de clienţi va induce costuri de câteva milioane de euro pentru sistemul bancar”, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Gabriela Folcuţ.

Ordonanţa prin care sunt adoptate prevederi ale Directivei Europene pentru credite va obliga băncile din România să modifice aproape toate contractele de împrumut, pentru a stipula noul nivel al comisioanelor de rambursare anticipată, diminuat în favoarea clienţilor.

Folcuţ susţine că forma actuală a Ordonanţei de guvern, creată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), nu este agreată de bancheri, cu care oficialii ANPC au refuzat să discute.

„ARB a solicitat aplicarea Directivei Europene 48/2008 în forma aprobată de Parlamentul European. Comunitatea bancară a cerut, în mai multe rânduri, să aibă loc întâlniri cu ANPC, pentru a argumenta solicitările băncilor, în contextul în care proiectul ANPC cuprinde prevederi ce le exced pe cele ale Directivei. Nu am avut, însă, nici o reacţie din partea ANPC”, spune Folcuţ.

Bancherii au cerut ca noile prevederi să nu se aplice creditelor în derulare sau împrumuturilor ipotecare sau cu garanţii imobiliare, întrucât Directiva nu acoperă aceste domenii.

Puşi în faţa faptului împlinit, bancherii vor avea la dispoziţie 90 de zile de la intrarea în vigoare a noii Ordonanţe pentru a notifica aproape toţi clienţii împrumutaţi şi pentru a amenda prin anexe toate contractele de credit.

„Având în vedere că ieri a fost aprobată Ordonanţa, băncile vor aplica legea”, a mai spus Folcuţ.

Ordonanţa prin care sunt adoptate prevederi ale Directivei Europene pentru credite trebuie să fie transpusă în legislaţia României până la data de 11 iunie, însă, în prima parte a zilei de joi, aceasta nu fusese publicată încă în Monitorul Oficial.

Ulterior, Ordonanţa va trebui să fie adoptată de Parlament, pentru a putea deveni lege. Astfel, ea ar putea suferi unele modificări.

Sursa: NewsIn