Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Ședința Comisiei de Dialog Social

A- A A+

Camera de Comert și Industrie a României informează cu privire la participarea la ședința Comisiei de dialog social care s-a desfășurat în data de 13.03.2014, ora 10:00, la sediul Ministerului Finanțelor Publice.

Sedința Comisiei de Dialog Social a avut următoarea ordine de zi:

1.      Analizarea proiectului Hotararii Guvernului pentru aprobarea accizei specifice exprimată în echivalent euro pe 1000 de tigarete;

2.      Aprobarea Minutei ședinței Comisiei de dialog social din data de 06.03.2014;

3.   Diverse

Sedința a fost condusă de Domnul Dan Manolescu – Ministru Secretar de Stat.

La sedință au participat reprezentanții unor confederații sindicale și patronale reprezentative la nivel național care fac parte din Comisia de dialog social, invitați, iar din partea Ministerului Finantelor Publice directori și specialiști din cadrul MFP și ANAF.

Promovarea acestui act normativ este determinata de:

  • necesitatea punerii în aplicare a prevederilor Codului fiscal în ceea ce privește stabilirea anuală a nivelului accizei specifice;
  • necesitatea clarificării faptului că persoanele fizice nu trebuie să depună notificări pentru a beneficia de scutirea de accize pentru  gaz natural furnizat

Potrivit Anexei nr. 6 la titlul VII „Accize și alte taxe speciale” din Codul fiscal, în perioada 1 aprilie 2013 – 1 ianuarie 2018 inclusiv, la 1 aprilie a fiecărui an va interveni modificarea nivelului accizei specifice.

Astfel, potrivit mecanismului de calcul reglementat la  art. 177 alin. (3) din Codul fiscal, nivelul accizei specifice aferent perioadei 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015 inclusiv, exprimat în euro/1.000 țigarete, este de  59,77 euro/1.000 țigarete.

În scopul interpretării fără echivoc a prevederilor referitoare la obligativitatea depunerii notificării de către utilizatorii de gaz natural și energie electrică utilizate în regim de scutire directă de la plata accizelor conform art. 20660 din Codul fiscal, se introduce precizarea expresă a faptului că această prevedere nu se aplică consumatorilor casnici.

Sursa: Camera de Comerț și Industrie a României

Related Posts with Thumbnails