În iunie 2014, s-a desfășurat la Dortmund (Germania), a II-a Întâlnire Transnațională și primul Focus Group al proiectului european “Green Star” – Competenţe verzi pentru întreprinderi (http://www.greenskills-project.eu/), proiect finanțat cu sprijinul Comisiei Europene, prin Programul de Învăţare pe tot parcursul vieţii – Leonardo da Vinci: Transfer de Inovaţie.
Proiectul presupune formarea profesională a angajaților din clusterele de furnizori de piese pentru industria auto, pentru a dezvolta competențe verzi. Aceste competențe vizează reducerea impactului negativ al omului și al întreprinderilor asupra mediului inconjurator. GEEN STAR (Steaua Verde) își propune să sprijine schimbarea sistemică în direcţia eco – inovării în cadrul clusterelor de furnizori pentru industria de automobile. Proiectul vizează în special IMM-uri. Transferul de inovaţie are ca origine proiectul „GT-VET”, finanţat prin programul Leonardo da Vinci – Dezvoltare de Inovaţie (DOI).
Întalnirea a fost deschisă de către prof Antonius Schröder de la Universitatea din Dortmund (Sozialforschungstelle TU Dortmund), gazda evenimentului, care a prezentat în linii mari principalele obiective și activități ale GT-VET ( Sistemul de traning în învățământul profesional), proiect care stă la baza GREEN STAR și care a avut ca rezultat crearea unui modul de instruire durabilă pentru industria europeană a oțelului (exclusiv întreprinderi mari) şi a unui plan pentru procesul de implementare a competenţelor verzi în această industrie în concordanţă cu diferite sisteme de educație și formare profesională la nivel național; urmat apoi de Gabriella Bettiol – Confindustria Veneto SIAV Spa, care a creionat obiectivele și scopul acestui proiect.
Discuțiile au continuat cu analiza cluster-ului din industria auto din fiecare țară parteneră în proiect: Italia, Confindustria Veneto SIAV Spa, Spania- Federación Vizcaína de Empresas del Metal, România – Camera de Comerț și Industrie Cluj, apoi reprezentanții intreprinderilor ( Sinterom- Romania, API Applicazioni Plastiche Industriali-Italia, Bruss Juntas Tecnicas-Spania) au analizat cluster-ul din perspectiva lor.
Printre invitații acestei întâlniri s-a aflat și prof. Giovanni Bernardi – Expert, care a explicat din punct de vedere literar semnificația competențelor verzi, a cluster-ului și a altor termeni utilizați în industria auto.
Alți invitați au fost reprezentați ai departamentului de muncă din Regiunea Veneto, reprezentanți ai ai unei societăți specializate în educație, ocuparea forței de muncă și securite- Forema și un reprezentant al Asociației Europene de Training Vocațional (European Vocational Training Association).
Cea de-a doua zi a acestei întâlniri a fost dedicată Focus Group-ului I, discuțiile purtându-se pe tema competențelor verzi în industria auto: energie, materii prime, zgomot, ciclu de viață al produsului, deșeuri, poluare și pe pregatirea ucenicilor pentru industria auto.
Partea a II-a a Focus Group-ului I a avut ca temă recalificarea și perfecționarea în industria auto unde au fost invitati reprezentanți ai : UNESCO-UNEVOC, BIBB și compania TyssenKruppSteel, care au discutat despre experiența lor cu privire la competențele verzi și aplicarea lor practică în producție.
În încheiere s-au trasat concluziile finale din perspective diverse: a camerelor de comerț, a agențiilor de dezvoltare economică, a asociațiilor de angajare a forței de muncă, a instituțiilor de training în formare profesională, a companiilor, a universităților și a centrelor de cercetare.