Analiştii Tradeville estimează că acţiunile FP vor ajunge la 0,8 lei/acţiune la sfârşitul acestui an


Analiştii Tradeville estimează că acţiunile Fondului Proprietatea vor ajunge la sfârşitul anului la preţul de 0,8 lei/titlu, având la bază comparaţia multiplului P/B al unor fonduri internaţionale similare ca valoare a activelor şi structurii portofoliului, după aplicarea unui discount de 20%.

Discountul de 20% a fost aplicat pentru lichiditate şi transparenţă, potrivit unui raport al companiei de brokeraj Tradeville.

La 31 decembrie 2010, valoarea unitara a activului net era de 1,1124 lei, în creştere cu 13,6% faţă de 31 octombrie 2010, în timp ce preţurile la care s-au tranzacţionat acţiunile Fondului înainte de listare sunt de aproximativ 0,5 lei/titlu.

Principalele două obiective ale administratorului Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, sunt realizarea pe termen lung a unui randament superior creşterii PIB-ului nominal al României şi minimizarea diferenţei potenţiale dintre preţul acţiunilor şi valoarea netă a activului (VAN).

„Metodologia de investire a administratorului este de tipul bottom-up, bazată pe selectarea acţiunilor subevaluate prin folosirea analizei fundamentale. Aceasta abordare se diferenţiază de modelul top-down care implică analizarea într-o primă fază a contextului macroeconomic, pe urmă se aleg acele ramuri ale economiei care au perspective mai ridicate de creştere după care se trece la evaluarea companiilor”, se mai arată în raportul de analiză al Tradeville SA.

Fondul Proprietatea are o expunere majoră pe sectorul energetic (petrol, gaze, energie electrică, energie termică) şi pe sectoarele de infrastructură şi transporturi. O mare parte din activele deţinute de Fond nu sunt lichide, 68% din portofoliu fiind deţineri în companii nelistate la care statul român este acţionar majoritar, iar 80% din active reprezintă expuneri pe sectorul energetic.

Sursele principale de venit a Fondului Proprietatea sunt dividendele distribuite de companiile din portofoliu şi dobânzile din depozite.

În 2007 şi 2008, dividendele primite de la Petrom, Romgaz şi Alro au reprezentat peste 70% din totalul veniturilor realizate din aceasta sursă. În 2009, cu toate că Petrom nu a mai distribuit dividende, veniturile au crescut 74% datorită vânzării unor participaţii la societăţile din portofoliu.

Analiştii Tradeville apreciază că „avantajele invesitiţiei în acţiunile Fondului Proprietatea rezidă din expunerea pe sectorul energetic din România, interesul invesitorilor străini, experienţa pe pieţele emergente şi optiunea administratorului Franklin Templeton de răscumpăre a 10% în vederea apropierii cotaţiei de valoarea unitară activului net”.

De asemenea, discountul mare faţă de VUAN-ul calculat la sfârşitul lunii noiembrie, de 1,1124 lei/acţiune, dar şi diferenţa mare între ultimul preţ de tranzacţionare pe piaţa OTC şi estimarea Tradeville fac titlurile Fondului interesante pentru investitori”.

„Pe lângă riscul economic şi politic atribuit oricărei acţiuni listate pe bursa locală, investiţia în Fondul Proprietatea prezintă şi alte riscuri: ponderea majoritară a statului în acţionariatul companiilor din portofoliu, limitarea drepturilor de vot, concentrarea mare la nivelul emitenţilor, ponderea însemnată a deţinerilor nelichide din portofoliu şi lipsa unei transparente adecvate şi conflictul cu statul urmare restructurării de către Guvern a sectorului de productie a energiei”, se mai arată în raport.

De asemenea, există riscul ca pe termen scurt fondul să fie supus unei presiuni mari la vânzare din partea speculatorilor care au cumpărat acţiuni sau drepturi la acţiuni FP cu mult timp înainte de listare. Acest risc ar putea fi însă compensat de un interes major din partea fondurilor străine de investiţii.

Sursa: NewsIn