Camelia Horlaci, Ernst & Young: În primele luni din 2012, absorbţia de fonduri europene a mers destul de bine


Proiectele bazate pe inovare vor avea cea mai mare şansă să absoarbă fonduri europene, consideră Camelia Horlaci, senior partner la Ernst &Young, companie de consultanţă aflată în BIG 4, cele mai mari din lume. Aceasta a precizat, în cadrul unei conferinţe regionale despre viitorul durabil al antreprenoriatului, susţinută la Universitatea Tehnică din Cluj, că inovaţia este cuvântul cel mai des folosit în toate discuţiile de la nivel european.

„În ceea ce priveşte absorbţia de fonduri, în primele luni ale lui 2012 lucrurile merg destul de bine şi cred că ambiţia guvernului de a absoarbe fonduri în valoare de 6 miliarde de euro poate fi îndeplinită cu condiţia să fim serioşi”, a punctat Camelia Horlaci, care a adăugat că anul trecut România a reuşit să absoarbă doar între 3 şi 5 procente din fondurile europene. Senior partnerul Ernst &Young a anunţat că va face parte dintr-o comisie care vizează simplificarea procedurilor şi controlul programelor europene pentru 2014, întrucât toate statele membre UE îşi au în comun un aparat naţional prea birocratic. “Toată lumea a fost într-un process de învăţare. Autorităţile, oamenii au avut de învăţat. Există în acest moment un proiect de schimbare  a procedurilor de programare, iar acest proces a început cu simplificarea procedurilor dinspre UE spre Naţiuni. Căutăm cu toţii să găsim un echilibru între birocraţie şi transparenţă, pentru că până la urmă birocraţia este şi o consecinţă a dorinţei de transparenţă”, a argumentat Camelia Horlaci, menţionând că trebuie să existe şi o presiune a societăţii civile care să ceară schimbarea unor condiţii, dacă acestea au fost formulate în neconcordanţă cu practica. Aceasta a mai spus că multe dintre multinaţionale sunt preocupate de politicile publice din România şi s-au constituit în grupuri de lucru care trimit propuneri guvernului pe diferite teme de interes antreprenorial, denumite White Paper.

La Cluj,  reprezentanţi ai companiei de consultanţă Ernst & Young şi ai integratorului de sisteme IT S&T Romania au fost prezenţi prin proiectul strategic POSDRU “Formare şi asistenţă în domeniul managerial- antreprenorial pentru mici şi viitori întreprinzători, manageri şi angajaţi din cadrul IMM-urilor din regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Centru. Valoarea proiectului desfăşurat în colaborare cu 4 universităţi importante din ţară este de 5 milioane de euro, fiind finanţat din fonduri europene.  În urma acestui program vor fi instruiţi 2.880 de manageri de IMM-uri, angajati şi studenti vor fi instruiti pentru a demara o afacere sau cum îşi pot îmbunătăţi calităţile antreprenoriale.

Proiectul se află în cel de-al doilea an de derulare.