COMUNICAT DE PRESÃ Grup infracțional organizat din domeniul farmaceutic, destructurat de inspectorii DGAF


COMUNICAT DE PRESÃ

Grup infracțional organizat din domeniul farmaceutic, destructurat de inspectorii DGAF

Inspectorii antifraudã au efectuat în perioada octombrie 2014 – august 2015 verificãri privind respectarea prevederilor legislatiei fiscale si contabile de cãtre șase societãti din județul Bihor, având ca obiect de activitate comercializarea cu produse farmaceutice. Urmare acțiunilor de control efectuate, inspectorii antifraudã au identificat un prejudiciu cauzat bugetului de stat și al asigurãrilor de sãnãtate în valoare de 3.166.616 lei, pentru recuperarea cãruia au sesizat organele de urmãrire penalã și au dispus instituirea de mãsuri asigurãtorii, prin indisponibilizare de bunuri și popriri pe conturile bancare.
În data de 13.08.2015, procurori din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea au emis mandate de aducere pentru 20 de persoane (medici, asistente, farmaciști și reprezentanți ai unor societãti farmaceutice) din județul Bihor, despre care existã suspiciunea rezonabilã cã au constituit un grup infracțional organizat, specializat în sãvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscalã prin crearea unui circuit tranzacțional fãrã conținut economic real, în vederea fraudãrii bugetului Casei Județene de Asigurãri de Sãnãtate Bihor.
Pentru medicamentele achiziționate fictiv, una dintre aceste societãți a solicitat ulterior decontarea acestora la Casa Județeanã de Asigurãri de Sãnãtate Bihor, în baza unui numãr de 13.444 de rețete emise fictiv, cu complicitatea unor medici de familie și medici specialiști din județul Bihor, în numele unor pacienți care nu au beneficiat în fapt de tratamentele respective.
Operatiunile de achizitie/livrare declarate si înregistrate în contabilitate, în perioada 2012-2015, de cãtre societãtile din circuit au avut la bazã operatiuni fictive, fiind create circuite scriptice de tranzactionare, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibila și de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.
Firmele fantomã interpuse în lanțul evazionist, respectiv societãți care figurau cu sediul social la adrese din mediul rural, au fost înființate pe numele unor interpuși, persoane cu cetãțenie românã și domiciliu în județul Bihor. Societãțile în cauzã nu au avut angajati, nu au depus la termene toate declaratiile fiscale, parte dintre acestea nedeclarând achizitii sau livrãri.
Demersurile de cooperare interinstitutionalã între Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizatã și Terorism si DGAF au fost derulate cu respectarea competentelor materiale specifice fiecãreia dintre cele douã structuri, în conditiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens.

Sursa:
AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
Serviciul comunicare, relatii publice si mass media
021.3871000/1105
021.3199857/fax
presa.anaf@mfinante.ro
sesizari.anaf@mfinante.ro
petitii.anaf@mfinante.ro
relatiipublice.anaf@mfinante.ro
str. Apolodor nr 17, sector 5, Bucuresti