Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

EFG Eurobank și Alpha Bank ar putea anunța că fuzionează

A- A A+
EFG Eurobank și Alpha Bank ar putea anunța că fuzionează

Două dintre cele mai mari bănci grecești, EFG Eurobank Ergasias și Alpha Bank, ar putea anunța că fuzionează, după luni de discuții, relatează Wall Street Journal, citând surse apropiate afacerii.

Anunţul ar putea fi făcut duminică sau luni, potrivit acelorași surse, care au precizat că negocierile au fost accelerate din cauza crizei financiare pe care o traversează Grecia.

„Dacă totul merge bine și nu sunt probleme de ultimă oră, consiliile directoare ale celor două bănci se vor întâlni luni, la scurt timp după deschiderea Bursei de la Atena”, au mai spus sursele. După fuziune, noua entitate ar beneficia de o substanțială mărire de capital, o companie din Qatar urmând să achiziționeze un pachet de acțiuni.

Potrivit Financial Times, injecția de capital din Qatar ar fi de 500 de milioane de euro, iar instituția nou înființată va deveni a 25-a bancă din zona euro, ca mărime.

Familiei regală din Qatar deține deja o participație de 4,5% din Alpha Bank, iar Yannis Costopoulos, președintele Alpha, ar putea deveni preşedinte al noii entităţi, mai scrie FT.

Eurobank este, ca mărime, a doua bancă din Grecia, iar Alpha este a treia cea mai mare bancă elenă, acțiunile lor fiind tranzacționate la Bursa de la Atena.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat, sâmbătă, la reuniunea anuală organizată de Federal Reserve la Jackson Hole, că băncile europene ar putea avea nevoie de injecții de capital pentru a opri extinderea crizei financiare și a datoriilor publice din zona euro.

Alpha Bank a înregistrat în România pierderi de 5,7 milioane euro în primele trei luni, comparativ cu un profit înainte de taxe de 8,1 milioane euro în acelaşi interval din 2010, în timp ce provizioanele au avansat cu 6,6%, la 26,1 milioane euro.

Veniturile operaţionale au scăzut în primul timestru cu 22%, la 43,6 milioane euro, iar cheltuielile operaţionale au crescut cu 0,3%, la 23,3 milioane euro.

Depozitele atrase de subsidiara din România a Alpha Bank au scăzut anul trecut cu 4,2%, la 1,52 miliarde euro. În privinţa creditării, volumul împrumuturilor a scăzut cu 16% în primul trimestru, la 3,55 miliarde euro, faţă de acelaşi interval al anului trecut.

Grupul Alpha Bank a avut în primul trimestru un profit net de 10,5 milioane euro, comparativ cu o pierdere de 10,4 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Grupul elen este prezent pe piaţa românească prin Alpha Bank România, Alpha Finance România, Alpha Leasing România IFN, Alpha Advisory România şi Alpha Insurance Brokers.

Grupul financiar elen EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, a înregistrat în primul trimestru din 2011 o pierdere de 1,1 milioane euro din afacerile din România, comparativ cu un profit de 2,1 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile operaţionale ale EFG în România au scăzut în primele trei luni la 67,3 milioane euro, de la 84 milioane euro în intervalul ianuarie-martie 2010.

Totodată, cheltuielile operaţionale au scăzut cu 6,3% în perioada menţionată, la 39,9 milioane euro, faţă de primele trei luni din 2010, când se situau la 42,7 milioane euro.

Activele totale gestionate de grup în România se ridicau la sfârşitul primelor trei luni din acest an la 5,061 miliarde euro, în scădere faţă de nivelul de 5,470 miliarde euro la 31 martie 2010.

Creditele acordate de EFG Eurobank în România au ajuns la 3,382 miliarde euro la 31 martie 2011, faţă de perioada similară din 2010, când volumul împrumuturilor se plasa la 3,426 miliarde euro.

De asemenea, depozitele atrase au crescut la 1,936 miliarde euro la finalul primelor trei luni, faţă de 1,919 miliarde euro la 31 martie 2010.

EFG Eurobank avea în România o reţea de 284 unităţi de retail şi 16 centre dedicate clienţilor corporate la finalul primelor trei luni.

EFG Eurobank este prezent pe piaţa din România, pe lângă Bancpost, prin EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance România, EFG Eurobank Securities România, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurări Generale şi prin EFG Eurolife Asigurări de Viaţă.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails