Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Impas privind finanțarea Fondului de Solidaritate al UE

A- A A+
Impas privind finanțarea Fondului de Solidaritate al UE

Alocarea banilor din Fondul European pentru Solidaritate pentru șase state din Europa Centrală și de Est care au avut de suferit de pe urma inundațiilor din 2010 a fost amânată, din cauza dezacordului dintre Comisia PE pentru bugete și Consiliul de miniștri privind modul de finanțare a ajutorului.

Membrii Comisiei pentru bugete au criticat Consiliul pentru respectarea riguroasă a limitei maxime de 2,91% în ceea ce privește creșterea finanțării, rezultatul unor aprige negocieri pentru bugetul 2011, în loc să găsească o soluție durabilă pentru evenimentele neprevăzute.

Majoritatea membrilor Comisiei pentru bugete dezaprobă modul în care Consiliul propune finanțarea  ajutorului pentru țările care au suferit de pe urma inundațiilor, prin crearea unei „rezerve negative”. Pentru aceasta se prevăd maximum 200 de milioane de euro pe an, ceea ce înseamnă că va fi aproape epuizată după decizia actuală de mobilizare a 182,4 milioane de euro pentru România, Polonia, Slovacia, Ungaria, Republica Cehă și Croația.

Președintele Comisiei pentru bugete, Alain Lamassoure (PPE, FR), a declarat: „Recurgerea la aceasta abordare învechită  [a „rezervei negative”] nu este o soluție”. El a făcut referire la declarația semnată de statele membre în cadrul ciclului bugetar de anul trecut, care precizează că UE își va respecta obligațiile sale financiare. „Trebuie să găsim un acord pentru a face față evenimentelor neprevăzute”, a insistat deputatul european.

Criticând refuzul Consiliului de a aproba noi sume, Derek Vaughan (S&D, UK), a acuzat în mod direct Marea Britanie: „Marea Britanie este cea care blochează, deoarece primul ministru a promis păstrarea limitei de 2,91% în ceea ce privește creșterea finanțărilor. Se va întâmpla așa de fiecare dată de acum înainte ?” Salvador Garriga (PPE, ES) și Helga Trüpel (grupul Verzilor/ALE, DE) au susținut de asemenea că Consiliul ar trebui să respecte declarația pe care a semnat-o. Deputatul Salvador Garriga a declarat: „nu mă pot gândi acum la altceva mai urgent”.

László Surján (PPE, HU) a fost de acord că „noi sume” ar trebui aprobate prin rectificarea bugetului, dar a spus că ar prefera să se respecte propunerea actuală pentru „a demonstra solidaritate și pentru a evita dificultăți în plus pentru oamenii care au așteptat deja un an pentru a primi un ajutor financiar”.

Deputații speră că în cadrul reuniunii cu Președinția maghiară a Consiliului și cu Comisia (trilog) din 30 martie se va găsi o soluție la acest impas, așa încât sprijinul financiar să poată fi acordat cât mai curând și să poată fi implementată o abordare structurală pentru evenimentele neprevăzute. Președintele Lamassoure a declarat că este curios să vadă cum interpretează statele membre însele declarația de anul trecut.

Reprezentantul Președinției maghiare a solicitat o acțiune urgentă, declarând că speră să se ajungă la „o soluție tehnică pentru această problemă politică.”

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails