Încasarea creanțelor la o societate cu activitate suspendată


Spread the love

Încasarea creanţelor la o societate cu

activitatea suspendată.

Cum procedăm?

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră şi pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine imperfecțiunile şi oportunitățile din legislația din România, vă prezentăm cazul unei societăţi care a vândut un spaţiu comercial cu plata in rate către o persoană fizică.

Activitatea firmei s-a redus considerabil şi asociaţii hotărăsc suspendarea firmei pe o perioada de 3 ani. Vom stabili ce se intâmplă cu ratele pe care le va incasa de la persoana fizică.

Conform art. 237 alin (2) din Legea 31/1990, suspendarea temporară de activitate trebuie inscrisă in Registrul Comertului şi anunţată ulterior organelor fiscale. Durata inactivităţii nu poate depăşi 3 ani. Pentru suspendarea activităţii, ORC nu solicită nici un document de la organul fiscal, suspendarea efectuându-se numai prin hotărârea asociatului unic, al asociaţilor societăţii sau a adunarii generale a acţionarilor. Ulterior inscrierii suspendării la ONRC, societatea poate solicita organului fiscal competent regimul de declarare derogatoriu, conform OMFP 1221/2009, in cazul in care indeplineşte condiţiile prevăzute la punctul 3 din procedura prevăzută de acest act legislativ şi anume:

a) să nu desfăşoare niciun fel de activitate;

b) să nu obţină venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare şi/sau alte elemente similare veniturilor;

c) să nu dispună de personal angajat şi să nu plătească venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitului;

d) să figureze, in evidenţa fiscală, cu toate obligaţiile declarative şi de plată indeplinite;

e) să nu aibă in curs de soluţionare un decont cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor;

f) să nu facă obiectul unei acţiuni de inspecţie fiscală, in curs de derulare;

g) să nu fie inscrişi in lista contribuabililor declaraţi inactivi;

h) in cazul contribuabililor, persoane juridice, infiinţaţi in baza Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inactivitatea temporară să fie inscrisă in registrul comerţului, conform prevederilor art. 237 din legea menţionată.”

Prin urmare, suspendarea activităţii societăţii presupune că societatea nu mai poate desfăşura activitate conform obiectului său, dar nu interzice decontarea datoriilor sau incasarea creanţelor.

Rödl & Partner este o companie multinațională ce oferă servicii de audit, contabilitate şi resurse umane, consultanță fiscală şi juridică. Mai mult decât atât, compania oferă servicii în domeniul consultanței în afaceri şi în domeniul sistemelor informaționale (IT).

Fondată în 1977, în Nürenberg, Germania, Rödl & Partner s-a extins prin 91 de birouri în 40 de ţări, creşterea companiei fiind răspunsul solicitărilor clienţilor noştri.

În Germania, Rödl & Partner se află pe locul 5 în rândul companiilor care oferă servicii contabile şi pe locul 16 în topul celor mai mari companii de consultanță juridică.

Rödl & Partner s-a implicat pe piața românească încă din 1998. Pe măsură ce am acumulat experiență pe piață, susținută de o creştere constantă a cifrei de afaceri şi a numărului clienților, am deschis birourile din Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca. Rödl & Partner România are momentan peste 80 de avocați, auditori, consultanți fiscali şi experți contabili.

Dorim să vă informăm că in data de 17 iunie Rödl & Partner organizează seminarul Codul Muncii – o abordare practica. Partea 1. Paralelă între CIM/CCM/RI, precedat de o sesiune gratuită de networking cu titlul Facilitarea comunicării între companiile clujene.

Evenimentele se vor desfăşura la sediul Rödl & Partner din str. Milton Lehrer nr. 14 Cluj-Napoca.(Piaţa Cipariu).

Pentru mai multe informatii sau pentru inscriere la evenimentele pe care le organizăm, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail: cluj@roedl.pro sau la tel.+40 364 401 891.

Sursa: Rodl & Partner