Mărirea dobânzii cheie de către BCE ar putea afecta în mod disproporţionat ţările din zona euro


Spread the love

Mărirea dobânzii de politică monetară de către Banca Centrală Europeană, aşteptată pentru această săptămână, ar afecta în mod diferit cele 17 state din zona euro, a căror evoluţie variază de la creştere economică record pentru unele, la recesiune pentru altele, comentează Bloomberg.

Normalizarea dobânzii cheie, care a fost menţinută la un nivel record de 1%, va afecta în mod disproporţionat Spania, Grecia, Portugalia şi Irlanda, fără să înlăture ameninţarea inflaţiei din Germania. Riscurile se răsfrâng asupra reveniririi în două viteze a economiei europene, influenţând evoluţia titlurilor de stat emise de ţările de la periferia zonei euro.

Consiliul Guvernatorilor BCE se va întruni joi, la o lună după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, i-a surprins pe investitori semnalizând posibilitatea măririi dobânzii cheie cu 0,25%, ca urmare a accelerării inflaţiei la 2,6%, în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani.

Belgianul Guy Quaden, unul dintre membrii cei mai longevivi ai Consiliului BCE, al cărui mandat s-a încheiat pe 31 martie, a declarat că „o creştere prudentă” a dobânzii de intervenţie, nu va afecta revenirea economică a regiunii pentru că „atât creşterea economică, cât şi inflaţia au devenit, din nou, în mod semnificativ, pozitive.”

Potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg, mărirea dobânzii cheie a BCE va avea efecte negative asupra Irlandei, Greciei, Spaniei şi Portugaliei, dar pozitive asupra Italiei.

Comisia Europeană a prognozat o creştere economică de 1,6% pentru zona euro în acest an, anticipând la 2,4% creşterea Germaniei, faţă de 3,6%, cât a înregistrat această ţară în 2010.

Sursa: NewsIn