Statistică incredibilă. Zeci de trilioane de dolari—ascunse de bogaţii planetei în paradisuri fiscale. Unde îşi ţin „averile neînregistrate”


Evaziunea fiscală la nivel mondial a atins cote nebănuite, mai ales în rândul deţinătorilor a unora dintre cele mai mari averi pe plan mondial, relevă un studiu citat de BBC (The Price of Offshore Revisited). Super-bogaţii planetei au ascuns cel puţin 21 trilioane de doalari, adică aproape cât generează împreună economiile SUA şi Japoniei, în paradisuri fiscale. Raportul face referire la anul 2010, iar cifra reală s-ar putea apropia de 32 trilioane de dolari (32.000 de miliarde de dolari), menţionează surse citate.

Sumele făcute „pierdute” sunt imense şi cauzează o mare gaură neagră în economia mondială, comentează autorii articolului, iar transferul banilor s-a realizat prin intermediul unui grup de facilitatori profesionişti din domenii precum cel bancar, juridic sau contabilitate.

Acelaşi studiu arată că  50 de bănci private singure au gestionat colectiv peste 12,1trilioane de dolari în active transfrontaliere investite pentru  clienţii privaţi.

Principalele bănci care au administrat active offshore (extrateritoriale) sunt UBS, Credit Suisse şi Goldmansnchs.  Prin zonele offshore se înțelege o țară sau un teritoriu cu un regim de înlesniri fiscale, care, de obicei, limitează accesul la informațiile despre operațiunile financiare efectuate prin acel areal.  Mai bine de 100.000 de persoane au la nivel mondial o avere offshore în valoare de aproximativ 9,8 trilioane de dolari.

Există şi o parte bună în această privinţă, identificarea acestor surse de bogăţie ar putea soluţiona unele dintre marile probleme financiare ale statelor, întrucât au fost localizate aşa-zisele surse ale super-bunăstării care nu se face văzută.