Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Uniunea Europeană impune în premieră taxe antisubvenție pentru importurile din China

A- A A+
Uniunea Europeană impune în premieră taxe antisubvenție pentru importurile din China

După o investigație care a durat 15 luni, UE a constatat că guvernul chinez a subvenționat semnificativ industria hârtiei, acordând credite ieftine, facilități fiscale și terenuri sub prețul pieței, practici ilegale după standardele Organizației Mondiale a Comerțului, informează Comisia Europeană.

Uniunea Europeană a impus, sâmbătă, taxe compensatorii variind între 4% și 12% la importurile de hârtie de tipar de înaltă calitate din China. Ancheta a mai stabilit că producătorii chinezi de hârtie de calitate superioară își exportă produsele la prețuri de dumping în Uniunea Europeană, ceea ce va determina UE să impună taxe antidumping variind de la 8% la 35,1%, în funcție de producător.

„Este pentru prima dată când luăm măsuri împotriva subvenționării strategice și direcționate a unei industrii specifice, de către guvernul chinez. Niciuna dintre aceste subvenții nu este în concordanță cu obligațiile pe care China și le-a asumat în 2001, când s-a alăturat Organizației Mondiale a Comerțului. Măsurile instituite astăzi (sâmbătă, n.r.) vor restabili condițiile echitabile de comerț pe piața UE”, a declarat purtătorul de cuvânt pe probleme de comerț al UE, John Clancy.

Investigația, lansată în februarie 2010, a stabilit că exporturile din China au exercitat presiuni asupra prețurilor pe piața UE, cu efecte negative semnificative asupra performanțelor financiare și operaționale ale producătorilor europeni de hârtie de tipar de înaltă calitate, folosită mai ales pentru cataloage și broșuri.

Taxele antidumping definitive (între 8% și 35,1%), precum și taxele antisubvenție vor fi impuse pentru următorii cinci ani, cu posibilitate de prelungire în cazul în care producătorii europeni sau alte părți vor cere Comisiei Europene să constate că expirarea lor ar duce la reapariția prejudiciului asupra industriei europene a hârtiei.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails