Merkel: Sper că va merita pentru populaţia României aderarea la euro


Preşedintele Traian Băsescu i-a spus cancelarului Angela Merkel că România îşi menţine dorinţa de a adera la zona euro în 2015, iar oficialul german a afirmat că speră că acest demers „va merita pentru populaţia României”.

„Ne menţinem obiectivul – şi îi rog pe ziarişti să nu zâmbească – de a intra în zona euro, de a îndeplini toate criteriile, în 2015”, a declarat Băsescu la Berlin, în cadrul unei conferinţe comune cu Merkel. Şeful statului român a mai afirmat că a primit aprecieri „pozitive” în legătură cu paşii Guvernului pentru echilibrarea bugetului. „Am informat-o pe doamna cancelar despre măsurile pe care le-am luat şi mă bucură aprecierile pozitive cu privire la modul în care România a reuşit să-şi restabilească echilibrele macroeconomice”, a continuat el.

La rândul său, Merkel a reafirmat că Germania este o susţinătoare a monedei euro. „Am vorbit despre statutul de membru al României al Uniunii Monetare. Avem o singură piaţă unică, avem un singur acord-cadru şi vrem să rămânem împreună; România de asemenea şi-a exprimat intenţia de a deveni membră a Uniunii Monetare în anul 2015. Ştiu ce înseamnă pentru români ca statul să lucreze în direcţia aderării la zona euro. Sper că va merita pentru populaţiei României”, a spus cancelarul, potrivit traducerii oficiale.

Alte teme de discuţie între cei doi oficiali au fost relaţiile economice, aderarea la Schengen şi progresele din justiţie. „Relaţia economice dintre Germania şi România se dezvoltă favorabil. Societăţile nemţeşti sunt investitori importanţi. Putem realiza şi mai mult şi am vorbit mult despre eforturile uriaşe despre progresele României în domeniul reformei justiţiei. Se poate vedea ce realizări importante sunt în faţa României. În ce priveşte zona Schengen, Germania şi Franţa au propus un plan care cred că este acceptabil pentru România. Nu toate statele Uniunii sunt de acord, însă acest spaţiu trebuie să devină un spaţiu comun de drept”, a declarat Merkel.

„Germania este cel mai mare partener comercial al României. Cifra comerţului între cele două ţări s-a ridicat în 2010 la 14 miliarde de euro, fiind echilibrată. Deci nu avem nici măcar în comerţul exterior. În acelaşi timp, Germania este al treilea mare investitor în România. Sunt peste 14.000 de firme germane care au investit în România până la sfârşitul anului 2010, 4,4 miliarde de euro, contribuind esenţial alături de investitorii din Olanda, Germania (sic!) şi Franţa la modernizarea economiei româneşti”, a afirmat preşedintele Băsescu.