Arta clasică intră în sistem de private banking. Tablourile dau certitudiune investitorilor


Date fiind oscilaţiile valutelor şi ale aurului, pentru investitori arta devine tot mai mult una dintre cele mai sigure soluţii de asigurare a câştigurile. Nu doar colecţionarii ori pasionaţii  de artă văd în acest domeniu o opţiune, ci şi oamenii de afaceri sau cei care folosesc diferite produse financiare se îndreaptă tot mai mult spre investiţii în tablouri.

În plus, chiar şi băncile autohtone încearcă să exploreze acest sector şi să ofere clienţilor opţiunea de folosi servicii de private banking orientate către artă. Astfel, divizia de private banking a Băncii Transilvania a încheiat un parteneriat cu Certinvest, administratorul singurului fond de investiții în artă din România. Cei care folosesc serviciul de private banking al Băncii Transilvania pot cumpăra unităţi de fond în urma consilierii primite din partea managerilor. Dacă clienţii sunt interesaţi, pot opta inclusiv pentru vizionarea lucrărilor de portofoliu în care fondul a investit până în prezent. De asemenea, investitorii vor primi periodic informatii privind evoluţia portofoliului.

Certinvest Artă Românească este un fond închis de investiții, adică nu are o emisiune continuă de titluri, lansat în 2011. Este singurul fond de acest fel prezent pe piaţa românească. La un an de la lansare, fondul a atras active de 1,8 milioane de euro, din partea a aproape 50 de clienţi, persoane fizice şi juridice. Portofoliul fondului cuprinde 46 de opera de artă, care aparţin  artiştilor români Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Ion Țuculescu, Camil Ressu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Octav Băncilă, Constantin Piliuţă, sau Alexandru Ciucurencu.
Fondul a vândut până în acest moment 3,2% din valoarea portofoliului, obtinând un randament anual la exit de aproape 19%.

Banca Transilvania administrează active de peste 420 de milioane de euro pentru 1.800 de clienţi cu un capital  mai mare de 100.000 de euro.