Spitalul din Mociu va fi redeschis


Spitalul din comuna clujeană Mociu va fi redeschis, a anunțat președintele Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu. El a obținut acordul în acest sens al noului ministru al Sănătății, Vasile Cepoi.

Cei doi s-au întâlnit azi și au convenit faptul că spitalul din Mociu va funcționa ca o secție externă a Spitalului Clinic de Recuperare, aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj. “Am profitat de prezenţa la Cluj a domnului ministru şi am abordat problema redeschiderii spitalului de la Mociu, instituţie care ar urma să deservească aproximativ 30 de mii de oameni. Domnul ministru m-a asigurat de toată deschiderea şi de tot sprijinul pentru obţinerea avizelor necesare redeschiderii spitalului. Ca urmare, vom face un prim pas, probabil în luna august, respectiv vom prelua imobilul de la Consiliul Local Mociu, urmând că în bugetul pe anul 2013 să prevedem banii necesari reabilitării clădirii şi dotării cu aparatura necesară”, a declarat Horea Uioreanu. Spitalul redeschis va avea circa 20 de angajați, în condițiile în care, înainte de închidere, întreg centrul medical din comuna clujeană avea 22 de angajați, dintre care trei medici.

“Probabil că pentru unele specialităţi nu va fi program zilnic, dar în mod sigur oamenii din Câmpia Transilvană vor avea posibilitatea să-şi facă analize şi controale de specialitate la Mociu, nu vor mai fi obligaţi să vină la Cluj-Napoca pentru orice problemă de sănătate”, a mai precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. În imobilul în care va funcționa spitalul redeschis va continua să funcționeze dispensarul medical și centrul de permanență, deservit de medicii de familie din Mociu.

Spitalul din Mociu a fost înființat acum 100 de ani, pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Închiderea sa, decisă în primăvara anului trecut, a antrenat ample proteste ale oamenilor. Autoritățile locale și cele județene au propus încă de atunci transformarea spitalului din Mociu într-o secție exterioară a Spitalului Clinic de Recuperare, însă ministrul Sănătății în funcție la avea vreme, Attila Cseke, a refuzat. În clădirea spitalului ar fi urmat să fie deschis un azil de bătrâni, însă acesta nu a mai fost înființat, în condițiile în care în comună funcționează alte patru azile de bătrâni. De asemenea, acolo ar fi trebuit să fie deschisă o subunitate SMURD.

Sursa CLUJTODAY