A C T U A L I T Ă Ţ I A F R I C A N E


A C T U A L I T Ă Ţ I   A F R I C A N E

1. Forumul Mondial CDC

Capitala Tunisiei a gazduit in aceste zile cea de a treia editie a Forumului Mondial al Caselor de Depuneri si Consemnatiuni – CDC, eveniment care a reunit delegati (presedinti si directori generali) din tarile Uniunii Europene, maghrebiene, africii sub-sahariene si americane.

Tematica dezbaterilor a vizat cu precadere identificarea de solutii si formule practice care sa permita sustinerea de catre CDE a efortului financiar pentru dezvoltarea economico-sociala a tarilor africane. Lucrarile s-au desfasurat pe trei paliere, considerate a fi reprezentative in procesul evolutiei economice si anume:

– finantarea intreprinderilor mici si a micro-intreprinderilor, categorie care la nivel continental asigura peste 55 % din PIB si ofera locuri de munca pentru cca. 70 % din populatia activa;

– participare la finantarea proiectelor de infrastructura, sector deficitar in tarile africane si a carei stare precara influenteaza negativ cresterea economica (cca. 1 – 2 % diminuare PIB si pana la 40 % productivitate);

– sustinerea dezvoltarii urbane, prin finantatea proiectelor de constructii civile,   in principal a celor care vizeaza construirea de locuinte sociale.

Documentele Forumului precizeaza disponibilitatea CDC de a sprijini guvernele tarilor africane in gestionarea fondurilor si subventiilor externe, precum  si implicarea activa a acestora in finantarea diferitelor proiecte, volumul fondurilor cu  destinatie economica fiind estimat la 95 miliarde USD, in intervalul 2015 – 2025.

2. Prezenta chineza in Coasta de Fildes

Caracterizata de o dinamica remarcabila (*), economia ivoriana este pozitiv influentata de prezenta tot mai penetranta a firmelor chineze in Programul national de dezvoltare economica si sociala a tarii.

Dupa angajarea unor mari proiecte de infrastructura, aflate in diferite faze de executie (barajul hidroelectric de la Soubré, autostrada care leaga capitala economica Abidjan de frontiera ghaneza), firmele chineze vor construi Stadionul national, cea mai importanta arena sportiva a tarii.

(*) Nota: Coasta de Fildes este tara care in ultimii ani inregistreaza cel mai ridicat ritm de crestere economica intre statele africane si se plaseaza pe locul 8 in ierarhia mondiala: 10,7 %  in 2012 / 8,7 % in 2013 / 8,5 %  in 2014. In cifre absolute PIB-ul ivorian a evoluat de la 61 miliarde USD in 2012, la 72 miliarde USD in 2014.

Potrivit unui recent comunicat al ministerului de resort, obiectivul reprezinta o donatie a Guvernului chinez ocazionata de faptul ca, in anul 2021 Coasta de Fildes va gazdui  jocurile campionatul Cupei Africii la fotbal. Stadionul, de dimensiuni olimpice, va fi construit in orasul Abidjan, in perioada 1 ianuarie 2016 – 30 decembrie 2018 si este proiectat la o capacitate de 65.000 spectatori pe locuri asigurate.  In afara meciurilor de fotbal, incinta va permite, de asemenea, organizarea in conditii de inalt nivel calitativ  a unor competitii internationale de atletism si rugby.

Tot legat de evenimentul sportiv mentionat mai sus, China va construi, in aceleasi conditii (donatie) un sat olimpic proiectat a se intinde pe 20 ha. in zona  de Nord a orasului Abidjan.

Pentru informatii suplimentare este recomandat să vă adresaţi: domnului George Catineanu – Consilier

______________________________________________________________________

Bucuresti, Sector 3, Str. Maria Tanase, Bloc 13, Scara 2, Etaj 1, Aprt. 35

www.ccir-tn.ro /  email : office@ccir-tn.ro

Sursa: Camera Bilaterală de Comerţ România-Tunisia