ANRM:Marile companii petroliere câştigătoare în Runda a X-a investesc 1 miliard de dolari în România


Marile companii petroliere cărora li s-au concesionat în total 20 de perimetre pentru explorare petrolieră, în cadrul Rundei a X-a organizată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), şi-au asumat investiţii de un miliard de dolari în total în România, în prospecţiuni seismice şi foraje.

„Cumulat, companiile care au câştigat licitaţiile pentru cele 20 de perimetre petroliere, concesionate în Runda a X-a, şi-au asumat investiţii de circa un miliard de dolari, cam câte 500 milioane dolari în fiecare din cele două faze de explorare. Prima fază este de trei ani, iar cea de-a doua de 2-4 ani. Investiţiile vor fi făcute în prospecţiuni seismice şi în foraje de sondă, sunt lucrări de explorare pe care ei s-au obligat să le facă. Dacă aceste companii nu vor face investiţiile, ele vor trebui să dea aceşti bani statului”, a declarat pentru NewsIn preşedintele ANRM, Alexandru Pătruţi.

Aceste lucrări vor demara după aprobarea prin Hotărâre de Guvern a acordurilor petroliere semnate deja de ANRM, a afirmat Pătruţi. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a semnat până în prezent jumătate din acordurile aferente Rundei a X-a. Acordurile se trimit apoi spre avizare la Ministerele Economiei, Mediului, Finanţelor şi la Justiţie, iar fiecare poate face observaţii pe marginea acestora.

De altfel, mai trebuie aprobate prin HG şi acordurile de dezvoltare/exploatare semnate de ANRM în cadrul Rundelor a VIII-a şi a IX-a, a mai spus preşedintele ANRM.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunţat în luna iulie a anului trecut câştigătorii perimetrelor scoase la concesionare pentru explorare petrolieră, iar în urma rezultatelor Rundei a X-a au fost atribuite 20 de perimetre, dintre care cinci se află în platoul continental din Marea Neagră.

Astfel, câştigătorii unor perimetre din platoul continental al Mării Negre sunt: LukOil Overseas & Vanco International, pentru perimetrele Rapsodia şi Trident, Melrose Resources & Petromar Resources, pentru perimetrele Muridava şi Cobălcescu, iar Petro Ventures BV pentru perimetrul Luceafărul.

De asemenea, în urma licitaţiei organizată de ANRM, au mai fost concesionate alte 12 perimetre în Depresiunea Panonică societăţilorAudax Resources Ltd., Avere Enegrz Inc, Clara Petroleum Ltd., Moesia Oil&Gas PLC, MOL & Expert Petroleum SRL şi Universal Premium SA.

În plus, companiei Chevron România E&P BV i-au fost concesionate trei perimetre în Dobrogea, la Costineşti, Vama Veche şi Adamclisi.

Între companiile mari care licitaseră iniţial, dar care nu au câştigat, se numără Petrom, Romgaz, Rompetrol, Repsol, Total sau gigantul ExxonMobil.

Durata acordurilor petroliere este de 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de 15 ani în situaţia descoperirii şi exploatării unor zăcăminte. Acordurile încetează la sfârşitul fazei de explorare, după 3-10 ani dacă rezultatele explorării sunt negative.

ANRM scosese la concesionare prin Runda X 30 de perimetre, fiecare de circa 1.000 km pătraţi şi care însumau 30.000 km pătraţi. Dintre acestea, 12 se află în partea de vest a ţării, în Câmpia Panonică, şapte perimetre se află în Dobrogea, iar 11, cu suprafaţă totală de 11.000 km pătraţi, sunt în platoul continental din Marea Neagră. Cinci din cele 11 din Marea Neagră se află în zona câştigată de România în procesul de la Haga.

ANRM este instituţia guvernamentală responsabilă cu acordarea licenţelor de exploatare minieră. De asemenea, agenţia organizează licitaţii pentru activităţile de explorare şi exploatare pentru minerale solide şi pentru petrol şi gaze naturale. Agenţia se află sub coordonarea primului ministru şi sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului.

Sursa: NewsIn