Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Doi ani de la înființarea CCIRO Italia, 12 ani de la începerea activității în sprijinul întreprinzătorilor români din Italia

A- A A+

Doi ani de la înființarea CCIRO Italia, 12 ani de la începerea activității în sprijinul întreprinzătorilor români din Italia

Au trecut doi ani de la înființarea Camerei de Comerț și Industrie a României în Italia. Cu ocazia aniversării celui de-al doilea an de activitate al organizației, joi 23 iulie 2015 se va inaugura la Roma primul birou de promovare turistică a României, al cărui obiectiv principal nu este doar de a organiza vacanțe în cele mai frumoase locuri ale României, la prețurile cele mai avantajoase, ci și de a oferi asistență și consultanță societăților, de a furniza servicii importante pentru comunitatea românilor: bilete de avion, cursuri de formare profesională, împrumuturi personale și pentru societăți, împuterniciri, procuri și traduceri. Inaugurarea Biroului de Promovare Turistică a României, va avea loc în data 23 iulie începând cu orele 11:00  în incinta Complexului Comercial ”LA STRADA”, Via Circonvallazione Nomentana, 530, lângă gara Tiburtina.

Aniversarea a doi ani de la crearea CCIRO Italia și 12 ani de activitate efectivă în sprijinul antreprenorilor români, având în vedere că încă din anul 2003, Statutul Asociației Românilor în Italia a prevăzut, printre obiectivele cele mai importante, instituirea CCIRO Italia, structură care să sprijine antreprenorii români în Italia și care să favorizeze creșterea schimburilor economice dintre România și Italia.

Dacă ne concentrăm pe rezultatele obținute în toți acești 12 ani de activitate, am putea scrie cărți întregi. Referitor la schimburile economice dintre Italia și România, putem afirma că s-au făcut foarte multe: cetățenii români au contribuit constant la dezvoltarea economică a Italiei, așa cum italienii au participat la dezvoltarea României prin know-how și investiții.

Din luna iulie 2013, moment în care s-a prezentat în mod oficial organizația  în Italia, s-au obținut multe rezultate, atât în Italia cât și în România: forumuri economice, misiuni economice în România, deschiderea unor noi birouri în Italia și România, acorduri si parteneriate cu diferite instituții italiene și cu Guvernul României, publicarea revistei Info Camera Italia, lansarea Televiziunii Românilor în Italia, Dacia TV, elaborarea unor servicii importante pentru companiile românilor din

Italia, lansarea programului ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”, Târgul România – Italia organizat la Roma în decembrie 2013, martie-decembrie 2014 și din nou cu ocazia evenimentului dedicat Zilei Femeii în 2015.

Președintele CCIRO Italia, domnul Eugen Terteleac, vă prezintă pe scurt câteva cifre cu privire la amploarea inițiativelor realizate de CCIRO Italia:

18 FORUMURI ECONOMICE de importanță națională, atât pentru Italia cât și pentru România, printre care amintim:

Verona, 7 februarie 2014

Forum Economic Veneto

Forumul s-a desfășurat la Palazzo della Gran Guardia, în colaborare cu primăria din Verona. La forum a participat și primarul Flavio Tosi, care a dorit să evidențieze colaborarea dintre societățile din regiunea Veneto, în special din Verona și România. În cadrul acestui forum a fost acordat pentru prima dată premiul pentru antreprenorul anului, doamnei Monica Petrica, pentru rezultatele importante obținute în procesul de promovare a produselor tradiționale românești.

Torino, 16 noiembrie 2013

Forum Economic Piemonte

Un forum economic special, organizat în regiunea care găzduiește una dintre cele mai mari comunități de români, formată din aproximativ 100.000 de persoane, dintre care jumătate sunt rezidenți la Torino. La forum a participat primarul orașului Torino, Piero Fassino, care a lăudat inițiativa, vorbind de gradul crescut de integrare a românilor, subliniind importanta contribuție adusă de aceștia la economia italiană.

Aquila, 28 noiembrie 2014

Forum Economic Abruzzo

În splendidul cadru al Palazzetto dei Nobili din L’Aquila, a avut loc al doilea forum organizat la Aquila. La acest eveniment au participat Anca Laura Ionescu – Secretar de Stat la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Lorenzo Santilli – Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Artizanat Aquila și Giuseppe Di Pangrazio – Președintele Consiliului Regional Abruzzo.

Mai amintim al XV-lea Forum economic România-Italia din data 13 mai 2015 organizat în colaborarea cu Camera de Comerț din Perugia și al XVI-lea Forum economic România-Italia din data 14 mai 2015 organizat în colaborare cu Guvernul României prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și Consulatul General al României la Torino.

85 MISIUNI ECONOMICE ÎN ROMÂNIA

Misiunile economice organizate în ultimii doi ani au dat posibilitatea reprezentanților companiilor românești și italiene să se întâlnească, să stabilească legături, pentru a găsi soluții comune la problemele cu care se confruntă și pentru a găsi noi oportunități de investiții, atât în România cât și în Italia. În timpul acestor doi ani, mai multe societăți create de cetățeni români în Italia, precum și societăți italiene, au fost însoțite de-a lungul complexului proces de investiție pe piața românească. Am asistat la punerea în practică a unor investiții importante, iar în timpul procesului de internaționalizare am întâmpinat multe dificultăți pe care însă le-am înfruntat și depășit cu brio.

Îmi amintesc încă de acceptarea proiectului companiei RAJA SA și de vizita desfășurată la Parcul Științific și Tehnologic din cadrul Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, Măgurele pe șantierul unde este construit cel mai puternic laser din lume, dar mai ales îmi amintesc fotografiile făcute chiar pe șantier, în timpul unei ploi torențiale.

Un alt rezultat de maximă importanță pentru ambele țări a fost reprezentat de crearea  Televiziunii Românilor în Italia, Dacia TV, în data 15 august 2014. Chiar dacă acest canal există doar de un an, a avut posibilitatea să se remarce a fi adevărata şi unica televiziune dedicată în totalitate comunităţii româneşti din Italia. Dacia TV are programe specifice, orientate în mod tot mai riguros către o integrare transparentă a cetăţenilor români în ţesutul social italian. Dacia TV se ocupă și de sectorul antreprenorial, realizând și transmisiuni cu dezbatere economică, emisiune de real interes pentru antreprenorii români din Italia.

Redăm încrederea

Anul 2015 a debutat cu Forumul Economic de la Roma din data 28 februarie 2015, ocazie cu care a fost lansat programul ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”, care și-a propus de la bun început să valorifice realitățile productive locale și industriale, prin atingerea unor obiective majore în dezvoltarea economică, să promoveze noi oportunități investiționale și să impulsioneze crearea unor noi parteneriate. Lansarea acestui program a fost posibilă datorită colaborării cu Guvernul României, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și cu Camera de Comerț și Industrie a României.

În 2015, au fost organizate forumuri economice, la Torino și Perugia, tocmai sub egida ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”, fiind apoi lansat un nou ciclu de forumuri economice în România, care va continua în lunile următoare în cele mai importante orașe din România, practic în acele orașe de unde provin cele mai importante comunități de români rezidente în Italia.

Co-organizarea celei de-a XX-a ediții a Forumului Internațional pentru Dezvoltarea Afacerilor, FUTURALLIA București în 2015, a reprezentat pentru noi o importantă realizare, mai ales pentru faptul că delegația noastră a fost felicitată de către organizator, ca fiind una dintre cele mai bune delegații participante. Succesul acestei experiențe ne-a determinat să ne dorim realizarea acestui tip de evenimente și în sfera inițiativelor noastre, modelul FUTURALLIA, favorizândîntâlnirile B toB între operatorii economici.

Un alt proiect care prinde viață în vara acestui an este inaugurarea, în Italia, a primului birou de promovare turistică a României și de servicii. Aceste birouri prin care ne propunem să promovăm magnificul teritoriu al României vor fi deschise în incinta centrelor comerciale românești. Vor fi puse la dispoziția interesaților numeroase servicii de reală importanță pentru comunitatea românească din Italia, precum și pentru comunitatea italiană interesată să cunoască îndeaproape obiceiurile și frumusețile României. Activitatea principală a acestor birouri va fi aceea de a organiza vacanțele tuturor celor interesați să își petreacă  concediul în cele mai frumoase locuri din România la prețurile cele mai avantajoase. Birourile noastre vor oferi asistență și consultanță societăților și membrilor CCIRO Italia, da și o gamă vastă de servicii importante pentru comunitatea românească din Italia: bilete, credite personale, cursuri de formare profesională, credite pentru companii, procuri și traduceri. În viitor vor fi deschise și alte birouri depromovare turistică în cele mai importante orașe din Italia.

Principalul instrument de comunicare al organizației noastre, revista ”InfoCameraItalia”, a reușit în acest ultim an de activitate să mențină informată nu doar comunitatea antreprenorială românească prezentă pe teritoriul Italiei ci și membrii susținători ai CCIRO Italia. ”InfoCameraItalia” a reprezentat și reprezintă un instrument de promovare foarte valoros, atât pentru membrii CCIRO Italia, cât și pentru activitățile care au ca obiectiv atingerea target-ului pe piața românească și italiană.

În cadrul ceremoniei de inaugurare a organizației noastre, în iulie 2013, am declarat că unul dintre obiectivele CCIRO Italia va fi acela de a contribui în mod concret la creșterea schimburilor comerciale dintre România și Italia, dela 11 miliarde în 2013 la 20 miliarde în 2020. În prezent ne aflăm în faza unei creșteri graduale ”în jurul valorii de 12,5 miliarde de euro”, creștere confirmată chiar de Ambasadorul Italiei la București, ES Diego Brasioli.

“Târgul România-Italia”, proiect prin care CCIRO Italia promovează pe piața italiană produsele agroalimentare din România, turismul românesc, servicii de importanță majoră pentru românii din Italia (transport aerian, servicii bancare, etc.). Tot în cadrul acestor 4 evenimente, am reușit să promovăm și să prezentăm vizitatorilor politicile statului român pentru atragerea investitorilor străini. Începand cu anul 2016, “Târgul România-Italia” va fi organizat în prestigioasa locație Fiera di Roma.

CCIRO Italia promovează și sprijină toate acțiunile organizate în cadrul pavilionului României la EXPO MILANO, concentrându-se în prezent pe ”Ziua României la Expo” eveniment organizat în data 29 iulie 2015 de Camera de Comerț și Industrie a României și Guvernul României.

Cu această ocazie, organizația noastră va participa cu o delegație formată din aproximativ 60 de companii partenere, ocazie perfectă pentru a prezenta programul ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”. În plus, în prima jumătate a lunii octombrie, CCIRO Italia va organiza o serie de evenimente în cadrul pavilionului României la Expo, evenimente care vor găzdui diverse forumuri economice și întâlniri BtoB între societăți din România, Italia și nu numai.

Și anul 2015 se va închide cu activități și misiuni economice de real interes, atât pentru România, cât și pentru Italia, cele două țări pentru care CCIRO Italia continuă să lucreze neîncetat. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea CCIRO Italia.

Sursa:

Camera de Comerț și Industrie a României în Italia

Related Posts with Thumbnails