FIC: Stabilirea unei liste de investiții prioritare ar stimula absorbția fondurilor europene


Guvernul ar trebui să modifice de urgență procesul de gestionare a absorbției fondurilor UE, în paralel cu identificarea a zece investiții prioritare pentru care să aloce bugete multianuale, fără posibilitatea reducerii alocării în viitoarele exerciții bugetare, susțin investitorii străini.

”În vederea creșterii ratei de absorbție a fondurilor UE, FIC consideră că este nevoie de o modificare urgentă și radicală a procesului de gestionare a absorbției fondurilor UE și propune o trecere de la modelul actual, cu multe solicitări și puține proiecte, la o abordare mai programatică. În modelul propus de FIC, o unitate de implementare centrală ar fi responsabilă pentru fixarea obiectivelor și prioritizarea alocării resurselor aferente fondurilor UE în baza impactului și a ușurinței de absorbție; ar defini pachetele majore de investiții și ar pregăti documentele pentru fiecare pachet în mod centralizat, în baza formularelor standard comune”, se arată într-un raport al Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

Potrivit acestora, o listă cu proiecte strategice va duce la reducerea perioadei de evaluare.

De asemenea, este necesară alocarea de sume clare de la bugetul de stat pentru cofinanțarea programelor UE, asigurarea personalului necesar în instituțiile responsabile cu absorbția fondurilor și stabilirea unui sistem de management al performanței cu o schemă de motivare care să stimuleze absorbția efectivă.

”În prezent sunt peste 40.000 de proiecte de investiții publice în diferite stadii, ceea ce duce în mod clar la nevoia de prioritizare, având în vedere resursele limitate de la buget. FIC consideră esențial să se identifice cele mai importante zece investiții prioritare naționale și să aloce acestora bugete multianuale, fără posibilitatea reducerii fondurilor alocate în viitoarele exerciții bugetare. FIC a propus deja o listă cu cele mai urgente zece investiții necesare pentru România în domenii precum infrastructura aferentă transportului rutier, energiei și agriculturii care au un impact puternic asupra creșterii economice, presupun costuri scăzute pentru bugetul de stat și care ar putea crește în mod semnificativ absorbția fondurilor europene”, se precizează în raport.

Efectul cumulat al acestor investiții ar reprezenta 23,7% din creșterea PIB și aproximativ 450.000 noi locuri de muncă create, în perioada 2011-2015, se mai spune în analiză.

FIC a lansat miercuri Cartea Albă 2011, o analiză generală a climatului investițional din România, precum și o serie de recomandări pentru îmbunătățirea mediului de afaceri din domenii prioritare, respectiv energie, agircultură, infrastructură, mediu, piața muncii, fonduri europene, sistem juridic sau fiscalitate.

Totodată, FIC a prezentat rezultatele Programului de Creștere Economică lansat în octombrie 2010.

Potrivit reprezentanților FIC, Guvernul a adoptat deja 11 dintre măsurile produse în cadrul acestui program, printre care se numără extinderea programului Rabla și la alte tipuri de autovehicule, crearea de facilități pentru IMM-uri, continuarea programului Prima Casă, reducerea penalităților pentru plățile întârziate către buget și aplicarea unor măsuri de reducere a arieratelor bugetelor publice.

FIC reunește 130 companii multinaționale, nivelul investițiilor a realizate de aceste comapnii în 2010 fiind de peste două miliarde euro, conform datelor Consiliului.

Sursa: NewsIn