FNGCIMM acordă garanţii financiare de maxim 2,5 mil. euro pentru proiectele implementate prin POP


Beneficiarii Programului Operaţional pentru Pescuit (POP) care accesează fonduri pentru finanţarea proiectelor pot beneficia, pe lângă fondurile nerambursabile pentru pescuit şi acvacultură, şi de garanţiile oferite de FNGCIMM pentru creditele de cofinanţare a proiectelor eligibile.

Garanţiile se acordă în cadrul schemei de garantare a creditelor bancare pentru beneficiarii selectaţi, în baza contractului încheiat între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Fondul fiind unicul gestionar al acestei scheme de garantare.

Astfel, beneficiarii Programului pot obţine garanţii de la FNGCIMM în valoare de maxim 2,5 milioane de euro şi de până la 80% din finanţarea acordată, în condiţii avantajoase, prin achitarea unei prime de garantare de 1%.

Pentru obţinerea garanţiei FNGCIMM, beneficiarii Programului trebuie să depună, spre analiză, documentaţia de credit la banca finanţatoare. În urma analizei, banca va stabili viabilitatea proiectului, iar dacă beneficiarul nu deţine suficiente garanţii materiale, aceasta va solicita Fondului emiterea unei garanţii. Fondul, pe baza propriei analize, acordă garanţia şi semnează contractul de garantare/scrisoarea de garantare cu Banca, iar după emiterea garanţiei Fondului, banca semnează contractul de credit cu beneficiarul.

Garanţii acordate în cadrul POP pot obţine beneficiari selectaţi ai măsurilor 1.3 (Investiţii la bordul navelor şi selectivitate), 1.4 (Pescuitul de coastă la scară redusă), 1.5 (Compensaţii socio-economice pentru managementul flotei comunitare de pescuit), 2.1 (Acvacultură), 2.2 (Pescuit în apele interioare), 2.3 (Prelucrarea şi comercializarea peştelui) şi 3.3 (Porturi de pescuit, puncte de debarcare şi adăposturi)

Înfiinţat în 2001, FNGCIMM SA are ca acţionar unic statul român, reprezentat de Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri. Evoluţia activităţii de garantare a FNGCIMM S.A.-IFN a înregistrat o creştere continuă, ritmul mediu de creştere anuală a valorii garanţiilor acordate de FNGCIMM în perioada 2006 – 2010 fiind de circa 86%.

De la înfiinţarea sa, FNGCIMM a garantat credite bancare în valoare de aproximativ 3.800 milioane euro, pentru mai mult de 20.000 de IMM-uri, valoarea garanţiilor acordate depăşind 2.800 milioane euro.

Sursa: NewsIn