Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Guvernul discută miercuri actul normativ privind rambursarea anticipată a creditelor populației

A- A A+
Guvernul discută miercuri actul normativ privind rambursarea anticipată a creditelor populației

Guvernul discută miercuri actul normativ privind rambursarea anticipată a creditelor populației, care prevede, printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipată la maximum 1% și posibilitatea ca beneficiarul să renunţe la contract în termen de 14 zile calendaristice.

Proiectul de act normativ, aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Executivului, a fost elaborat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și transpune în legislația românească Directiva europeană 48/2008 privind contractele de credit pentru consumatori. Data limită pentru transpunerea Directivei în legislaţiile tuturor statelor UE este 11 iunie 2010.

Printre prevederile Directivei se numără limitarea comisionului de rambursare anticipată la 1% dacă perioada de timp rămasă până la scadenţă este mai mare de un an, respectiv la 0,5% în cazul în care rambursarea anticipată se face cu mai puţin de 1 an înainte de scadenţă, precum şi posibilitatea consumatorului de a renunţa la contract în termen de 14 zile calendaristice.

Directiva europeană face referire numai la creditele de consum negarantate, nou acordate, cu sume cuprinse între 200 şi 75.000 euro. ANPC a anunțat însă că vrea să extindă aceste prevederi la toate tipurile de credite – de consum, imobiliare sau în sistem leasing, cu şi fără garanţie, indiferent de valoare, şi să fie aplicate atât creditelor noi, cât şi celor aflate deja în derulare.

Proiectul de act normativ elaborat de ANPC prevede ca, înaintea semnării unui contract de credit, consumatorii să primească un formular standard care cuprinde informaţii, astfel încât aceştia să poată compara mai multe oferte înainte de luarea deciziei. Reprezentanţii ANPC mai cer ca noile contracte să prevadă numai modificările impuse de lege, fără condiţii suplimentare din partea instituţiilor de credit. Potrivit proiectului de act normativ elaborat de ANPC, băncile din România trebuie să modifice până în septembrie (la trei luni de la transpunerea Directivei în legislaţia naţională) contractele de credit încheiate cu populaţia, astfel încât acestea să îndeplinească cerinţele Directivei.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails