Leul s-a întărit ca urmare a perspectivelor mai bune ale economiei românești-analiză X-Trade Brokers


Leul s-a întărit cu 1,17% de la începutul anului, ca urmare a perspectivelor mai bune ale economiei românești, dar rămâne în urmă în ceea ce priveşte recuperarea deprecierii marcate de la începutul crizei se arată într-o analiză realizată de X-Trade Brokers.

Moneda naţională a recuperat cu întârziere o parte din terenul căştigat anterior de alte monede din regiune. Totuşi, nivelul de 4,20 lei pentru un euro „poate fi un suport pe termen scurt: testarea pragului de 4,15 lei pentru un euro este foarte posibilă în viitorul apropiat”.

În februarie, până la închiderea şedinţelor de tranzacţionare de vineri, leul a fost singura monedă din regiune care a crescut faţă de euro (cu 0,64%), tendinţa de apreciere devenind vizibilă de la jumătatea lunii, o dată cu publicarea datelor Institutului Naţional de Statistică privind 2010, potrivit cărora anul trecut economia s-a contractat cu 1,2%, mai puţin decât estimările situate în jurul a 1,9%. PIB-ul a marcat, în acelaşi timp un salt de 0,1% în ultimul trimestru al anului 2010 faţă precedentul, „astfel încât veştile au determinat revizuirea în sens pozitiv a aşteptărilor pentru 2011 şi mai ales pentru 2012”.

„În opinia noastră, avansul economiei în 2011 s-ar putea plasa, în condiţiile unui an agricol bun, în zona superioară a intervalului 1,5 – 1,8%. Performanţa mai bună a economiei în trimestrul al patrulea a dat un semnal pentru o mişcare favorabilă a leului, deşi există unele bănuieli că şi BNR ar fi putut sprijini această tendinţă, întărirea leului fiind benefică din perspectiva BNR pentru limitarea presiunilor inflaţioniste”, a arătat directorul general al X-Trade Brokers, Victor Safta.

Dinamica leului a reflectat o revenire a interesului pentru moneda naţională, după mai multe săptămâni în care aceasta s-a tranzacţionat la mai puţin de 2% de palierul de 4,30 lei pentru un euro. Acest nivel, depăşit doar cu ocazia unui vârf de scurtă durată, la jumătatea anului trecut, este considerat a fi o barieră importantă şi o zonă de maxime istorice pentru euro în faţa leului.

„Leul rămăsese mult în urma monedelor din regiune. Dacă zlotul şi coroana cehă sunt cu peste 20% mai puternice faţă de minimele crizei financiare, leul abia a recuperat 5%. Mişcarea recentă de apreciere a monedei naţionale e un fel de <<relaxare>> a pieţelor după o lungă <<crispare>>, însă se face într-un ritm prudent, încrederea în revenirea economiei româneşti fiind încă limitată de incertitudini” a adăugat Victor Safta.

De la începutul anului, forintul s-a întărit cu 1,89%, coroana cehă a crescut cu 2,27% în faţa euro, în timp ce zlotul s-a depreciat cu 3,1%, pe fondul îngrijorărilor privind deficitul public. Avansul economiei poloneze ar urma să încetineasca în 2012, o dată cu implementarea unor măsuri de austeritate, explicând  evoluţia zlotului.

Ultima săptămână a adus deprecieri în regiune, fapt ce a scos în evidenţă şi mai puternic avansul leului. Potrivit analiştilor X- Trade Brokers, creşterea preţului ţiţeiului a afectat apetitul pentru risc, în timp ce scăderea şanselor pentru ridicarea dobânzilor în Ungaria a presat negativ forintul. România deţine însă resurse proprii de petrol, fiind mai adăpostită astfel de şocuri ale ofertei.

„Leul ar putea avea şansa unor aprecieri suplimentare moderate, atitudinea BNR fiind un factor important de luat în calcul din perspectiva unor efecte pozitive asupra inflaţiei, generate de întărirea leului. Nivelul de 4,20 lei pentru un euro poate marca un suport pe termen scurt, însă, dacă nu apar evenimente importante greu previzibile în prezent, pieţele ar putea încerca să vizeze zona de 4,15 lei pentru un euro înainte de a decide asupra direcţiei viitoare”, a precizat Victor Safta.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat luni un curs de referinţă de 4,2150 lei/euro.

Sursa: NewsIn