Majorarea de capital la CEC Bank ar fi posibilă doar dacă se pune problema privatizării


CEC Bank şi-ar putea majora capitalul social în vedea modernizării doar cu sprijinul unor investitori instituţionali, însă aceştia ar condiţiona participararea financiară de privatizarea ulterioară a băncii, au declarat pentru NewsIn surse financiar-bancare.

„Se pune problema unei majorări de capital la CEC Bank, pentru că are nevoie de fonduri pentru modernizare, pentru informatizare, pentru logistică. Banca nu are nevoie de resurse pentru creditare, dar are nevoie de o infuzie de capital ca să-şi schimbe tehnica”, au precizat sursele menţionate.

Acestea au precizat că una din soluţiile de capitalizare încercate până acum a fost cu bani de la buget, însă Comisia Europeană nu a dat avizul pentru acest lucru, iar, pe de altă parte, FMI spune că în situaţia financiară dificilă în care se află România nu se pot lua bani de la buget şi că trebuie găsită o soluţie în altă parte.

O soluţie pentru majorarea de capital a băncii ar fi utilizarea unei strategii similare cu cea folosită în cazul BCR, însă IFC (divizia de investiţii a Băncii Mondiale – n.r.), de exemplu, nu poate participa la proiecte de acest tip decât dacă ele au ca finalitate transferul de proprietate către sectorul privat.

Sursele menţionate au mai declarat că Guvernul nu este foarte interesat de această soluţie.

„Dacă începe procesul acum, în prima fază nu numai că nu încasează bani, nu încasează nici ce a încasat până acum de la CEC Bank, pentru că atunci toate resursele vor trebui să se ducă la restructurarea CEC-ului. Banii de la IFC şi BERD vor rămâne acolo în capitalizarea CEC-ului, iar privatizarea, care ar însemna încasare la buget, ar fi peste cel puţin trei ani, dacă nu patru-cinci ani”, au spus sursele.

Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat la începutul lunii ianuarie că există doritori care vorbesc despre privatizarea CEC Bank, dar că la nivelul Guvernului nu s-a pus problema privatizării băncii.

„Nu s-a discutat (vânzarea unui pachet de acţiuni CEC Bank- n.r), dar este posibil orice. Sunt doritori care vorbesc despre privatizarea CEC-ului. La nivelul Guvernului nu s-a pus problema privatizării CEC Bank”, a spus Ialomiţianu.

Ministrul finanţelor a explicat că CEC Bank are nevoie de finanţare pentru a putea fi într-o situaţie asemănătoare cu a celorlalte bănci. „Noi am vrut să majorăm capitalul social, dar Comisia Europeană nu ne-a dat voie”, a precizat Ialomiţianu.

Pe de altă parte, Ialomiţianu a menţionat că nu s-a luat în considerare o taxă pe veniturile băncilor şi că discuţia se poartă la nivelul Comisiei Europene.

Sursa: NewsIn