Noi viziuni despre practicile durabile în afaceri. Propuneri pentru Conferinţa Rio +20


Firmele din întreaga lume au un rol important în raportarea problemelor privind dezvoltarea durabilă, inclusiv colaborarea cu alte organisme interesate de diverse iniţiative, cum ar fi liniile directoare ale OCDE MNE /Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pentru Întreprinderi Multinaţionale, principiile directoare ale  ONU privind Afacerile şi Drepturile Omului, ISO 26000, Iniţiativa privind Raportarea Globală (GRI) sau crearea unor instrumente şi metodologii specifice, ca de exepmlu Protocolul privind reducerea gazelor cu efect de seră.

Firmele fac de mult timp schimb de informaţii cu privire la progresele înregistrate în implementarea practicilor durabile în afaceri prin diverse modalităţi, inclusiv prin raportare atunci când este cazul. În opinia Camerei de Comerţ Internaţionale (CCI), reprezentantă a comunităţii de afaceri la nivel mondial, activitatea de comunicare, raportare către organisme specifice, implicarea părţilor interesate şi dialogul permanent privind sustenabiltatea sunt toate elemente importante ale unei strategii de comunicare corporativă şi a practicilor de succes în afaceri.

Pentru Conferinţa Rio +20, s-au făcut propuneri cu privire la textul aflat  în curs de negociere, pentru elaborarea unui cadru unic de politică globală solicitând firmelor mari, înscrise, să se reunească şi să formuleze propuneri/opinii privind dezvoltarea durabilă.  În acest sens, raportările centrate pe sustenabilitate nu ar trebui să fie un scop în sine.

În plus, CCI a primit apeluri pentru crearea unui sistem obligatoriu pe baza principiului „o dimensiune se potriveşte abordării integrate”, ceea ce ar  putea împiedica inovaţia privind soluţiile de dezvoltare sustenabilă şi, astfel, tranziţia spre o economie verde, nu ar mai putea ţine cont de diferenţele naţionale şi regionale, sau de cele sectoriale.
Prin urmare, CCI propune o abordare constructivă şi adaptabilă de raportare –formând şi  consolidând capacităţile şi practicile existente în multe companii în ultimul deceniu – şi va susţine implicarea în raportarea durabilităţii acordând tuturor actorilor societăţii posibilitatea de a prezenta situaţii specifice. Rio +20 are drept obiectiv consolidarea şi extinderea dialogului cu sectorul privat şi alte părţi interesate, precum şi dezvoltarea unor  practici de raportare inovatoare, eficiente şi uşor de gestionat şi a unor metode, menite  să:

1) implice toţi actorii, inclusiv sectorul privat
2) fie flexibile şi adecvate circumstanţelor naţionale şi individuale, şi
3) asigure timp metodologiilor şi experienţelor (cu raportare privind integrarea dezvoltării  durabile, financiare, guvernarea şi managementul), pentru a se dezvolta pe deplin.
4) susţină IMM-urile pentru a-şi dezvolta capacitatea şi a-şi îmbunătăţi performanţa şi durabilitatea în timp.
Deoarece standardele de contabilitate privind integrarea economiei  mediului şi  costurilor şi beneficiilor sociale în bilanţurile şi pe pieţele globale evoluează, este necesar mai mult studiu, dialog, şi experienţă pentru a evalua costurile totale şi beneficiile de producţie şi  utilizare a produselor şi serviciilor şi a modului în care informaţiile ar trebui să fi reflectate cel mai bine în plan intern şi comunicate în exterior.
CCI, având firme membre, mari şi mici, în peste 120 de ţări, este pregătită să se angajeze alături de factorii de decizie politică şi de alte părţi interesate din Rio şi din alte zone pentru a dezvolta metode eficiente şi inovatoare privind dezvoltarea durabilă permiţând tuturor actorilor să prezinte responsabilităţile comune pentru o economie verde.