Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

OPEC dezbate prețul petrolului, care a scăzut sub 100 de dolari barilul

A- A A+
OPEC dezbate prețul petrolului, care a scăzut sub 100 de dolari barilul

Între producătorii de petrol reuniți în OPEC au ieșit la iveală divergențe, zilele trecute, pe măsură ce riscurile economice și revenirea producției libiene au făcut ca prețul petrolului să scadă sub 100 de dolari pe baril, pentru prima dată din februarie, relatează Wall Street Journal.

Astfel, a fost generată o dezbatere privind limita la care ar trebui să coboare prețul petrolului înainte ca Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să ia măsuri. Unii producători au semnalat perspectivele îngrijorătoare și au sugerat că este necesară o întrunire de urgență a OPEC, dacă prețul barilului scade la 85 de dolari sau chiar la 90 de dolari. Alți membri ai organizației, printre care și Arabia Saudită, au considerat că recenta scădere de preț nu impune un răspuns din partea OPEC.

Prețul coșului OPEC a atins miercuri 99,90 de dolari pe baril, a anunțat, joi, organizația.

Reprezentantul Iranului în OPEC, Muhammad Ali Khatibi, a declarat că organizația ar trebui să se întrunească de urgență dacă prețurile continuă să scadă, adăugând că, totuși, este prea devreme pentru a lua în discuție o astfel întâlnire. Următoarea ședință a OPEC este programată pe 14 decembrie, la Viena.

„Dacă se va manifesta o tendinţă de scădere pe o perioadă mai lungă, ar trebui să ne gândim la” o întâlnire de urgenţă, a spus Khatibi. El a refuzat să indice un nivel al prețului care ar impune întrunirea de urgență a OPEC.

Alți oficiali au indicat însă pragul sub care consideră că este „inacceptabil” ca prețul petrolului să coboare. „Unele state membre ale OPEC au declanșat deja consultări bilaterale privind scăderea prețului petrolului”, a declarat un oficial irakian.

Acesta a adăugat că sunt țări membre care nu vor accepta scăderea prețului sub 85 de dolari barilul, referindu-se la prețurile medii ale țițeiului, care au atins, atât la Bursa de la New York cât și la Bursa din Londra, 92 de dolari pe baril.

„Dacă prețul va scădea sub 90 de dolari pe baril, va trebui să ne întâlnim „, a spus un delegat african la OPEC, comentând prețul petrolului Brent, care s-a tranzacționat joi la 102 dolari pe baril.

Pe de altă parte, un membru al Consiliului Suprem al Petrolului din Kuweit, Imad al-Atiqi, a declarat că prețurile „au fost și încă mai sunt prea mari”.

Aceste divergențe survin întrunirii din iunie a OPEC, când o parte dintre producătorii din Golf, condusă de Arabia Saudită, a insistat să crească producția, pentru a compensa lipsa de pe piață a petrolului libian. Un alt grup, condus de Iran, a dejucat această mișcare, argumentând că redresarea economică este încă prea nesigură ca să justifice o creștere a producției de petrol, mai scrie Wall Street Journal.

Arabia Saudită produce în prezent 9,8 milioane de barili pe zi, în timp ce, înainte de criza libiană, producea 8,5 milioane de barili pe zi. Un oficial saudit a anunțat că țara sa va reduce producția de petrol „dacă piața o va cere, adică în cazul unei cereri mai mici”.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails