Perspectiva pe termen scurt a inflaţiei, marcată de factori din afara sferei de influenţă a BNR


Perspectiva pe termen scurt a inflaţiei este marcată de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a băncii centrale, în special a celor induse de evoluţia preţurilor internaţionale la produsele alimentare şi combustibili.

Rata anuală a inflaţiei a crescut la nivelul de 7,6% în februarie 2011, faţă de 6,99% în luna precedentă, „în principal ca efect al majorării ample a preţurilor produselor alimentare şi ale combustibililor. Această evoluţie este în linie cu balanţa riscurilor asociată celei mai recente prognoze pe termen mediu a inflaţiei publicate de BNR”, potrivit unui comunicat transmis joi de Banca Naţională a României (BNR).

Totodată, banca centrală precizează că analiza evoluţiei indicatorilor macroeconomici evidenţiază continuarea dinamicii anuale pozitive a producţiei industriale şi a exporturilor. În acelaşi timp, se remarcă rămânerea în teritoriul negativ a dinamicii anuale reale a altor indicatori relevanţi pentru evoluţia cererii interne, precum şi a ritmului anual de creştere în termeni reali a creditului acordat sectorului privat.

Potrivit reprezentanţilor BNR, condiţiile monetare în sens larg au rămas adecvate atingerii ţintei de inflaţie pe termen mediu, în condiţiile menţinerii unei conduite prudente a politicii monetare; ratele dobânzilor practicate de băncile comerciale s-au apropiat de nivelul ratei dobânzii de politică monetară, iar moneda naţională a manifestat o tendinţă uşoară de apreciere în termeni nominali, pe fondul unor îmbunătăţiri în balanţa de plăţi a României şi al ameliorării percepţiei de risc a investitorilor financiari faţă de economia românească.

„Perspectiva pe termen scurt a inflaţiei este marcată de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a băncii centrale, în special a celor induse – precum în cazul majorităţii economiilor emergente – de evoluţia preţurilor internaţionale la produsele alimentare şi combustibili, cu efecte asupra preţurilor interne, alături de persistenţa incertitudinilor legate de calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate”, se arată în comunicat.

Potrivit băncii centrale, având în vedere ponderea semnificativă a acestor elemente în structura coşului de consum din România, această perspectivă este preocupantă, BNR reiterând nevoia de ancorare fermă în continuare a anticipaţiilor inflaţioniste.

„În acest context, Consiliul de Administraţie al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar. Totodată, în vederea continuării procesului de aliniere graduală la standardele în domeniu ale Băncii Centrale Europene (BCE), Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă reziduală de sub doi ani ale instituţiilor de credit la nivelul de 20% de la 25%, începând cu perioada de aplicare 24 aprilie-23 mai 2011. Rata rezervelor minime obligatorii aplicabilă pasivelor în lei rămâne neschimbată la nivelul de 15%”, spun reprezentanţii BNR.

Potrivit acestora, prin aceste decizii sunt avute în vedere conservarea perspectivelor de reluare sustenabilă a procesului de dezinflaţie şi de redresare pe baze sănătoase a economiei. În acest sens, în vederea asigurării unui proces sustenabil de convergenţă nominală şi reală a economiei româneşti, este esenţială implementarea fermă şi consecventă a angajamentelor asumate de autorităţile din România în cadrul noilor acorduri de finanţare convenite cu instituţiile internaţionale.

Totodată, este necesară evaluarea continuă a tendinţelor procesului de creditare a sectorului neguvernamental, în vederea asigurării unei evoluţii adecvate a creditării în lei faţă de cea în valută.

BNR precizează că va monitoriza în continuare „cu vigilenţă” evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

Potrivit calendarului, următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 3 mai 2011, când va fi analizat noul Raport asupra inflaţiei.

Sursa: NewsIn