Perspective de afaceri incerte pentru România. Cei mai mulţi dintre manageri se gândesc la restructurarea businessului


Cum criza îşi arată tot mai puternic colţii, oamenii de afaceri sunt tot mai puţini dispuşi să-şi asume riscuri noi.

Principalul obiectiv al directorilor financiari este îmbunătăţirea fluxului de lichidităţi prin creşterea veniturilor de pe pieţele existente sau cele emergente şi maximizarea profitului. Aşadar, pentru investiţii vor aloca tot mai puţine resurse. Trendul va consta în restructurare şi diminuarea complexităţii afacerii, care astfel va fi mai uşor de administrat, potrivit unui raport realizat de Deloitte Central Europe care cumulează răspunsurile a 265 de directori sau experți financiari de top din companii importante din România, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia.

De asemenea, participanții la studiu confirmă că activitatea de fuziuni și achiziții rămâne înghețată sau va înregistra în perioada următoare creșteri modeste, unele companii românești căutând să se extindă peste hotare. Această tendință reprezintă o schimbare față de ultimii ani, când majoritatea tranzacțiilor implicau cumpărători străini și vânzători – companii locale.

„Putem caracteriza perspectivele economice și de afaceri din România ca fiind incerte în acest moment, chiar dacă identificăm și semnale pozitive, cum ar fi un leu relativ stabil, o inflație mai mică și un nivel de consum așezat. Această incertitudine și reticența față de risc indică, totuși, faptul că puțini directori financiari sunt dispuși în acest moment să își asume riscuri noi în bilanț, fiind concentrați pe asigurarea unui flux mai solid de lichidități prin reducerea costurilor și creșterea veniturilor”, a explicat Pieter Wessel, Partener în cadrul Deloitte România.

Acesta a mai precizat că în genere managementul va prefera să rămână în aria sa de confort, iar inovaţia se va traduce prin dezvoltarea unor produse şi servicii noi, mai eficiente şi mai ieftine decât cele existente.

Pe de altă parte, respondenţii consideră că vânzarea de acțiuni este o metodă de finanțare mai atractivă decât finanțarea bancară, costul creditării fiind estimat să crească în cursul lui 2012.

În ciuda instabilităţii economice, managerii români speră că îşi vor îmbunătăţi rezultatele financiare, se concluzionează în studiul citat.