Peste 80% dintre români nu cred că se va schimba ceva în următorii trei ani – studiu


Peste 80% dintre români nu cred că se va schimba ceva în următorii trei ani, în timp ce peste 70% apreciază că antreprenorii români sunt necinstiţi şi că sunt dezbinaţi, potrivit unui studiu comandat în luna august de Fundaţia Romania Business Leaders.

Astfel, 86% dintre români nu cred că se va schimba ceva în următorii trei ani, comparativ cu numai 14% care s-au declarat optimişti.

Totodată, 73% dintre respondenţi au apreciat că antreprenorii români sunt mai degrabă necinstiţi şi numai 24% au încredere în onestitatea acestora. Numai 16% dintre români consideră că oamenii de afaceri români sunt uniţi, iar majoritatea, respectiv 73%, crede că sunt mai degrabă dezbinaţi. De altfel, 60% nu au încredere în managerii din România.

De asemenea, 67,9% cred că oamenii cinstiţi nu pot avea succes în afaceri, iar 73% îi consideră pe micii întreprinzători necinstiţi. În acelaşi timp, 87% consideră că oamenii de afaceri români ar trebui să se implice mai mult în probleme importante ale ţării.

Aproape 70% dintre cei chestionaţi au spus că nu au un model un om de afaceri român, comparativ cu 30% care au un astfel de model.

Deşi 85% dintre respondenţi au declarat că sunt mândri că sunt români, în schimb 53% nu găsesc motive suficiente pentru a fi mândri de România.

Un grup format din zece antreprenori români au constituit Fundaţia Romania Business Leaders (RBL), primul proiect fiind un summit în perioada 3-5 februarie 2012, la care vor participa circa 300 de lideri din România şi din afara ţării, la finalul căruia va fi elaborat un plan de acţiuni. Pe baza acestui plan echipele de lucru constituite în cadrul summitului vor lucra până la următoarea ediţie.

„Fundaţia este o organizaţie fondată de oameni de afaceri, dar în calitate de oameni care trăiesc în România. Prin fundaţie vrem să aducem în prim plan ideea de leadership în România, un mediu care să devină motto pentru ceea ce dorim să devină România. Summitul va fi susţinut pe trei piloni: competitivitate, societate antreprenorială şi încurajarea iniţiativei individuale. În acest moment, în România nu există predictibilitate, inovaţie sau transparenţă. În plus, nu se încurajează valoarea adăugată, iar apetitul pentru antreprenoriat este unul scăzut”, a declarat marţi consultantul în comunicare Andreea Roşca, unul dintre fondatorii RBL, în cadrul lansării fundaţiei.

Din boardul fundaţiei mai fac parte Mihai Marcu, CEO Medlife, Dragoş Dinu, asociat Link Resource, Ioana Filipescu, managing director Raiffeisen Investment România, Anca Harasim, director executiv Camera de Comerţ Americană în România, Mihaela Perianu, CEO AIMS Human Capital, Sorin Axinte, asociat Glue România, Lucian Butnaru, CEO ZebraPay, Cătălin Dima, Dima&Asociaţii, şi Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Unicredit Ţiriac Bank.

Summitul va viza domenii precum inovaţie şi cercetare, dezvoltare sustenabilă, costul corupţiei şi al birocraţiei, managementul finanţelor publice, precum şi creşterea rolului antreprenorului român.

Sursa: NewsIn