Plata la ANAF a contribuțiilor sociale pentru activitățile independente s-ar putea face din 2012


Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Dan Lazăr a declarat marți că se doreşte ca trecerea la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a plăţii contribuțiilor sociale pentru activitățile independente să aibă loc anul viitor.

”Este vorba de acele activități independente, de anumite categorii, gen avocat sau consultant, pentru care, în ceea ce privește contribuțiile sociale, declararea și plata în prezent se fac la nivelul caselor de pensii, sănătate sau șomaj. Noi vrem să continuăm procesul de unificare a bazelor de impozitare la nivelul Codului Fiscal. Practic, vrem ca declararea și plata să se facă la o singură instituție, la ANAF, atât impozitul pe venit, cât și contribuțiile sociale. Este un demers de simplificare și de sprijin al mediului de afaceri. Ne dorim, și se discută acum în modificările Codului Fiscal, ca de la 1 ianuarie să preluăm legislația”, a explicat Lazăr.

Secretarul de stat a precizat că această măsură presupune preluarea gestiunii de la case și a evidenței privind plata acestor contribuții, proces care  va fi ”greu”.

Sursa: NewsIn