Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Preţul mediu al apartamentelor clujene a urcat în august. Locuințele noi continuă să se ieftinească

A- A A+
Preţul mediu al apartamentelor clujene a urcat în august. Locuințele noi continuă să se ieftinească

Preţul mediu al apartamentelor la nivel naţional a ajuns în luna august la 967 euro/mp util, cu 0,8 % mai mic decât în cel înregistrat în iulie. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea este mai amplă, respectiv de 6,2%, tendinţa fiind una de accentuare a acestei diferenţe. Cu toate acestea, în Cluj-Napoca și în București prețurile nu au scăzut luna trecută.

Cluj-Napoca face parte din puținele oraşe în care preţurile apartamentelor au crescut în luna august, cu toate că avansul reprezintă doar 0,4%, iar evoluția din ultima lună survine pe fondul mai multor luni consecutive de scădere a prețurilor. Apartamentele din Cluj-Napoca s-au vândut în august cu un preț mediu de 903 euro/mp, ceea ce reprezintă o scădere de 6% comparativ cu situația înregistrată în urmă cu 12 luni.

Apartamentele noi din Cluj-Napoca s-au ieftinit cu 1% în ultima lună, ajungând la un preț de 813 euro/mp util în august, de asemenea un nivel minim al ultimilor patru ani. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 12% şi au cel mai accentuat ritm de scădere dintre toate oraşele din România.

Pe piaţa apartamentelor construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca, preţurile s-au redus cu 1,1% faţă de iulie, ajungând la valoarea de 970 euro/mp util. Totodată, Clujul rămâne oraşul cu cele mai scumpe apartamente vechi, cu excepţia Capitalei, potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro.

În Bucureşti, luna august a adus o uşoară creştere (0,3%) a preţului mediu la apartamentele noi şi vechi, la 1.128 euro/mp util. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele din Bucureşti sunt mai ieftine cu 4,6%.

Timişoara iese din tendinţa manifestată la nivel naţional, înregistrând în luna august preţuri sensibil mai ridicate (0,8%) decât în iulie. Preţul mediu a ajuns astfel la 790 euro/mp util, cu doar 1,1% mai redus decât valoarea înregistrată în urmă cu 12 luni. Diferenţa este sensibil mai mare (de 1,5%) în cazul unităţilor vechi, care, cu o valoare medie a preţului cerut de 778 euro/mp util, sunt cele mai ieftine dintre toate oraşele analizate. Pe de altă parte, în august, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a ajuns la 900 euro/mp util, înregistrând o creştere de peste 3% în ultimele treizeci de zile. Totodată, preţul mediu actual este cu 2,4% mai ridicat decât cel afişat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sursa: City News

Related Posts with Thumbnails