Proiectul Constituţiei – Instanţele nu vor mai putea decide în zona politicilor fiscale şi bugetare


Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri că, în proiectul Constituţiei avansat de el, instanţele nu vor mai putea da decizii în zona politicilor fiscale şi bugetare, deoarece aceste domenii intră exclusiv în competenţa Guvernului şi Parlamentului.

„La articolul 126, rămânând în zona fiscalităţii şi a bugetelor, propun includerea actelor care privesc politicile fiscale şi bugetare ale statului în sfera actelor excluse controlului judecătoresc. Deci nu instanţele pot să spună dacă mărirea TVA a fost corectă sau dacă creşterea CAS a fost corectă sau dacă reducerea sau introducerea unor taxe a fost corectă”, a spus preşedintele, adăugând că problema fiscalităţii este una strict de competenţa Guvernului şi a Parlamentului.

„Guvernul propune, Parlamentul dispune, aprobă. Puterea judecatorească nu poate face politica fiscală a statului”, a subliniat Băsescu.

Deficitul maxim acceptat în proiectul de revizuire a Constituţiei, dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială, este limitat la 3% din Produsul Intern Brut, datoria publică la maxim 60% din PIB, iar împrumuturile externe pot fi contractate doar pentru investiţii.

Potrivit proiectului de revizuire a Constituţiei se introduce un nou articol privind „politica financiară”. „Statul trebuie să evite deficitul public excesiv. Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din produsul intern brut, iar datoria publică nu poate depăşi 60% din produsul intern brut. Împrumuturile externe pot fi contractate numai în domeniul investiţiilor”, se arată în propunerea de revizuire a legii fundamentale.

De asemenea, se precizează că în cazul producerii unei catastrofe naturale sau ivirii unor situaţii excepţionale cu impact negativ semnificativ asupra finanţelor publice, valorile maxime de deficit şi datorie publică pot fi depăşite doar cu acordul majorităţii parlamentarilor, „numai dacă depăşirea poate fi compensată în maximum trei ani”.

Totodată, prin derogare, se pot folosi împrumuturile externe şi pentru prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale sau a unui dezastru deosebit de grav, doar cu acordul majorităţii parlamentarilor.

Sursa: NewsIn