Agențiile de evaluare financiară Standard & Poor’s, Moody’s și Fitch au confirmat acordarea celor mai bune ratinguri posibile Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (EFSF), ca urmare a intrării în vigoare, la 18 octombrie, a amendamentelor din acordul cadru al EFSF, potrivit unui comunicat.
Astfel, Standard & Poor’s a acordat EFSF ratingul “AAA”, în timp ce ratingul fixat de Moody’s este “(P)Aaa” iar cel al agenţiei Fitch Ratings – “AAA”.
Toate cele trei agenţii au stabilit, de asemenea, cele mai înalte ratinguri pe termen scurt pentru EFSF: Standard & Poor’s, “A-1+”, Moody’s, “(P)P-1” şi Fitch Ratings, “F1+”, potrivit comunicatului emis sâmbătă de Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară.
„Confirmarea ratingurilor maxime arată încrederea în strategia zonei euro de a atinge stabilitatea financiară. Amendamentele din acordul cadru vor contribui în mai multe moduri la implementarea acestei strategii”, a declarat directorul general al EFSF, Klaus Regling.
Potrivit noilor amendamente, angajamentele de garantare au fost majorate la 780 miliarde euro, iar capacitatea efectivă de creditare atinge acum 440 miliarde euro. Domeniul de activitate al EFSF a fost de asemenea extins, Facilitatea fiind acum autorizată să intervină pe pieţele primare şi secundare, să acţioneze în baza unor programe preventive şi să finanţeze recapitalizări ale instituţiilor financiare prin împrumuturi acordate guvernelor.
EFSF a plasat în acest an trei emisiuni de obligaţiuni totalizând 13 miliarde de euro, în cadrul programelor pentru Irlanda şi Portugalia, programe prevăzute să atingă 43,7 miliarde euro (17,7 miliarde euro pentru Irlanda şi 26 de miliarde de euro pentru Portugalia). Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară plănuieşte o nouă emisiune de obligaţiuni pentru Irlanda, în valoare de trei miliarde de euro, imediat ce condiţiile pieţei o vor permite, se mai arată în comunicatul EFSF.
Liderii din Zona euro au ajuns joi la un acord în trei puncte, descris drept vital pentru a rezolva criza deficitelor din regiune şi care pare să fi fost primit bine de pieţe şi investitori.
În cadrul acordului, băncile au convenit să şteargă 50% din datoria elenă, ceea ce elimină un obstacol major din calea eforturilor europene de rezolvare a problemelor.
Această reducere importantă va duce la o scădere a datoriei elene la 120% din PIB până în 2020, o cifră enormă, dar mai uşor de susţinut pentru o economie aflată în recesiune, în urma măsurilor de austeritate.
Anunţul a dus la o apreciere a euro, în condiţiile în care investitorii au devenit mai optimişti în legătură cu dezvoltarea economică regională şi cu stabilitatea monedei unice.
În cadrul acordul de joi, liderii UE au mai cerut băncilor din Zona euro să suplimenteze fondurile de care dispun cu 106 miliarde de euro.
Sursa: NewsIn