134 de firme franceze în Cluj. Care sunt marile investiţii din judeţ pentru 2012


Spread the love

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj a susţinut o prezentare despre dimensiunea şi potenţialul mediului de afaceri din Cluj, în cadrul unui eveniment organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România  (CCIFER).

Evenimentul a contribuit la dezvoltarea relaţiilor de colaborare între firmele cu capital francez din Transilvania, la creşterea vizibilităţii acţiunilor CCI Cluj şi CCIFER şi la conştientizarea importanţei funcţionării Camerelor de Comerţ pentru comunităţile de afaceri locale.

În Cluj dintr-un total de 44.098 de agenţi economici activi, 3.303 sunt firme cu participare cu străină. Dintre acestea, 134 aparţin investitorilor francezi, în rândul societăţilor respective fiind încadraţi în jur de 630 de salariaţi. De altfel, firmele clujene care au capital francez au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri în valoare de 200.239.349 lei şi au avut un profit de 14.804.002 lei, potrivit celor mai recente date furnizate de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Printre liderii firmelor franceze active în plan local se numără Groupama, una dintre cele mai puternice grupuri internaţionale de asigurări şi grupul bancar BRD.

„Judeţul Cluj a atras în anul 2011 investiţii străine totalizând 120,3 milioane euro, clasându-se astfel pe locul doi pe ţară, fiind urmat de Prahova. Volumul investiţiilor autohtone s-a cifrat la  58,3 milioane euro. Investiţiile anunţate pentru acest an arată că zona are un mare potenţial economic de dezvoltare şi nu este vorba doar despre municipiul Cluj-Napoca, ci şi despre Turda şi Câmpia-Turzii. La Turda a fost demarat deja proiectul unui parc industrial privat, care ţinteşte să atragă investiţii de până la 200 de milioane euro. Parcul, primul din Turda este dezvoltat de firma spaniolă Graells&Llonch, care a mai fost implicată într-un proiect similar la Braşov”, a menţionat Horea Cămărăşan, Şeful Biroului de Comunicare, Marketing şi Protocol din cadrul CCI Cluj.  Totodată, comuna Luna  ar putea fi  aleasă pentru construirea unui alt parc industrial, Tetarom 5, după cum a declarat în luna aprilie vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Coroian.

Alte proiecte importante anunţate până acum, pe lângă investiţia de 77 milioane de euro a grupului german Bosch într-o fabrică la Jucu sau cea în valoare de 30 de milioane de euro care aparţine comapniei italiene Delonghi, se referă la construirea a două spitale private. Spitalul Universitar Pelican, estimat la 50 milioane euro, este cel mai aproape de finalizare, fiind prima unitate privată din ţară ca mărime şi complexitate a serviciilor oferite, propulsând astfel şi mai mult judeţul în topul serviciilor medicale. Pe lângă acestea proiectul iniţiat de Macromex în 2011, investiţia în fabrica de panificaţie congelată Lorraine Bakery, va ajunge  la 40 milioane euro.

„Clujul este un pol important economic şi captează interesul investitorilor, în special din sfera tehnologiilor, pentru că aici există un centru european de cercetare şi dezvoltare, iar firmele din domeniu pot găsi forţă de muncă competentă şi instruită. De altfel şi infrastructura de transport terestru şi aerian, în special Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, aflat într-un proiect amplu de dezvoltare, permite derularea unor demersuri antreprenoriale semnificative”, specifică Horea Cămărăşan.