Generalul Mardarescu


Cluj-Napoca, 7 august 2019: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Cluj (CCI Cluj) și al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, a organizat miercuri, 7 august, ceremonia de dezvelire a statuii Generalului Gheorghe Mărdărescu, personalitate istorică care a deținut un rol central în acțiunile Armatei Române atât în timpul Primul Război Mondial, cât și în perioada imediat următoare, când a contribuit decisiv la stoparea înaintării comunismului spre centrul Europei.

Inaugurarea statuii generalului Gheorghe Mărdărescu încununează cei 100 de ai de când trupele române au ocupat Budapesta, în august 1919. La ceremonia de dezvelire a statuii au participat înalți demnitari de stat, reprezentanți ai administrației publice locale, președinți de camere de comerț județene precum și un număr mare de români care și-au dorit să fie de față la un eveniment care marchează istoria.

Prin acest proiect exclusiv, CCIR se implică direct în acțiuni menite să cinstească marii eroi ai României, mai ales în momente istorice semnificative precum cele din jurul Centenarului Marii Uniri de la 1918. Realizarea și ridicarea unui monument în memoria marelui General Gheorghe Mărdărescu are o importantă valoare simbolică și reprezintă, pentru generațiile actuale și cele viitoare, un reper al dăinuirii noastre ca stat liber și suveran.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a amintit motivația care a condus la realizarea acestui proiect: „Anul acesta Camera de Comerț și Industrie a României împlinește 155 de ani de la înființare. Alături de multe alte instituții ale României moderne, precum Senatul României, Banca Națională sau Curtea de Conturi, Camera de Comerț și Industrie a României a fost și iată că este în continuare un martor instituțional al tuturor evenimentelor care au condus la conturarea României contemporane. (…) Ne-am dorit foarte mult să omagiem și în același timp să facem o reparație istorică reducându-l pe Generalul Mărdărescu în atenția publicului. După cum bine știți, faptele sale de arme au fost cenzurate în perioada dinainte de ’89. Am ținut să fim astăzi aici pentru că ne dorim să contribuim la Centenar care, în percepția noastră, trebuie sărbătorit între 1 decembrie 2018 și iunie 2020, poate chiar până la 28 octombrie 2020 odată cu tratatul de la Paris prin care este recunoscută și Basarabia la nivel internațional ca parte a României.”

Ministrul Apărării Naționale, dl. Gabriel Leș, a declarat: „Evocăm astăzi personalitatea unui soldat minunat mai presus decât orice laudă, așa cum îl caracteriza Mareșalul Alexandru Averescu. Gheorghe Mărdărescu a fost în primul rând un om cu caracter excepțional, un vizionar, un mare patriot și un conducător redutabil. Generalul Gheorghe Mărdărescu a înțeles încă de la început pericolul comunismului și a acționat rapid în stoparea acestui flagel. De asemenea, a acționat neobosit pentru modernizarea armatei, a militat ca România să se poată impune ca putere regională, alături de Iugoslavia, Cehoslovacia și Polonia. Mulțumesc Camerei de Comerț și Industrie a României pentru susținerea proiectului de edificare a monumentului Generalului Gheorghe Mărdărescu, aici, la Cluj, în inima Transilvaniei de unde a pornit ultima campanie militară din perioada Primului Război Mondial.”

Primarul Municipiului Cluj-Napoca, dl. Emil Boc, a declarat: „Prezența atâtor oficialități astăzi, la Cluj-Napoca, este un indiciu clar al însemnătății acestui moment și a importanței pe care Generalul Gheorghe Mărdărescu a avut-o pentru istoria noastră. Apreciez în mod deosebit dedicația, efortul și perseverența Camerei de Comerț și Industrie a României de a duce la capăt acest proiect și sper să fie un model și pentru alte instituții, fie ele private sau de stat. Gheorghe Mărădrescu a contribuit decisiv la realizarea actului de la 1918 și, totodată, la apărarea Marii Uniri. A fost cel care a oprit evoluția și răspândirea bolșevismului în Europa și poate fi asemănat cu Iancu de Hunedoara care, la bătălia de la Belgrad, a oprit ascensiunea Imperiului Otoman. Prin faptele sale de arme, Gheorghe Mărdărescu a oferit României șansa de a avea 20 de ani de democrație”.

Președintele Academiei, dl. Ioan Aurel Pop, a declarat: „Comemorarea și ceremonia de astăzi este posibilă la inițiativa Camerei de Comerț și Industrie a României, un lucru demn de toată lauda. România a reușit să se dezvolte în secolul XX datorită unei instituții fundamentale, și anume Armata Română. Această instituție este cea care a acționat în stoparea a două regimuri dictatoriale, care au amenințat întreg continentul european. În 1919, Armata Româna a oprit extinderea bolșevismului, a comunismului de tip sovietic, care avea toate șansele să se instaureze în Europa Centrală. În 1944-1945, Armata Română a contribuit decisiv la oprirea fascismului. Aceste acțiuni au avut ca rezultat consolidarea României și mai ales apartenența Transilvaniei la statul român.”

: „Atunci când îmi propun să dau viață plastică unei figuri istorice, mă documentez cât mai exact asupra biografiei sale, a epocii în care a trăit, caut date referitoare la înfățișarea sa exterioară, temperament, fel de a fi, chiar aspecte anecdotice, secundare ale vieții sale în dorința de a pătrunde dincolo de aparența fizică, în interiorul personalității sale, a eului său interior, pentru a-l reda cât mai viu, mai veridic și mai convingător”.

Ceremonia de dezvelire a statuii Generalului Gheorghe Mărdărecu a fost urmată de o sesiune de dezbateri care au avut loc în aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor și a fost moderată de Președintele CCI Cluj, dl. Ștefan Florea Dimitriu.

Cu această ocazie, dr. Alexandru Ghișa, Istoric și Diplomat, Profesor Asociat la Universitatea Babeș Boylai, a marcat printr-un discurs personalitatea Generalului Gheorghe Mărdărescu și a subliniat faptele istorice care au fost comemorate cu această ocazie.

Totodată, artistul plastic dl. Valentin Tănase a vorbit despre realizarea statuii și despre aspectele care l-au inspirat în creația saBackground
Generalul Gheorghe Mărdărescu a deținut un rol central în acțiunile armatei române, în perioada tulbure, de după Primul Război Mondial, în 1919, atunci când i-a fost încredințată comanda tuturor forțelor armate din Transilvania, cu misiunea de a respinge bandele bolșevice și trupele ungurești până peste Apuseni.

La data de 4 august 1919, trupele românești intră în Budapesta, ofensiva fiind executată fără pauză operativă, cu un ritm mediu de înaintare de 18 km zilnic, ceea ce nu a mai permis inamicului să pregătească apărarea Tisei și nici a căilor de acces spre capitala Ungariei.

Soldații Armatei Române au defilat pe bulevardul Andrassy în prezenta regelui Ferdinand I, care i-a conferit generalului Mărdărescu „Ordinul Mihai Viteazul” clasa a II-a pentru acțiunea contra regimului bolșevic al lui Bela Kun.

 

Birou Comunicare Publică
Tel. 0374474373; 0213190085
e-mail: bcp@ccir.ro

Instantanee suplimentare de la eveniment pot fi vizualizate aici: https://www.facebook.com/pg/CCICJ/photos/?tab=album&album_id=185855050428965

,