Comunicat de presă – România, beneficiar direct al acordului de asociere UE-Ucraina


Comunicat de presă – România, beneficiar direct al acordului de asociere UE-Ucraina

 

București, 3 noiembrie 2020: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat astăzi, 3 noiembrie, webinar-ul „Oportunitățile oferite de Acordul de Asociere și Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare dintre UE și Ucraina pentru comunitatea de afaceri”.

 

Acordurile de Liber Schimb urmăresc eliminarea graduală a taxelor vamale de import și export în comerțul produselor, eliminarea barierelor în comerțul serviciilor și un acces mai bun al companiilor pe piețele respective. Prin organizarea acestui webinar se urmărește îmbunătățirea înțelegerii implicațiilor acestor acorduri în vederea informării oamenilor de afaceri și, în mod special, a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu privire la oportunitățile oferite pentru accesarea celor trei piețe.

 

„Acordul de asociere și între UE și Ucraina, care a intrat în vigoare în septembrie 2017, reprezintă o etapă majoră în relațiile bilaterale, oferind noi oportunități economice ambelor părți. Companiile ucrainene au primit un acces preferențial stabil la cea mai mare piață unică din lume, în timp ce companiile din Uniunea Europeană beneficiază de acces mai ușor pe piața ucraineană, permițând astfel dezvoltarea unor relații durabile cu furnizorii și potențialii parteneri de afaceri. Datorită acestor acorduri, comerțul bilateral dintre România și Ucraina s-a intensificat în ultima perioadă. Spre exemplu, conform datelor de la Institutul Național de Statistică din România, în 2019, volumul comerțului bilateral s-a ridicat la 1547,4 milioane de euro, înregistrând o creștere de 13,7% față de anul precedent. Există încă potential comercial nevalorificat, context în care incurajez operatorii economici, firmele din România şi Ucraina să intensifice contactele şi explorarea oportunităţilor, inclusiv cu sprijinul CCIR si al Camerei ucrainene”, a declarat în deschiderea evenimentului dl. Ovidiu Silaghi, Secretar General al CCIR.

 

„Cu siguranța, această pandemie va schimba total modul în care se vor face afaceri în viitor, iar schimbările ne vor afecta pe toți, dacă nu suntem pregătiți. De aceea, astfel de întâlniri, precum cea organizată de Camera de Comerț și Industrie a României, sunt deosebit de importante. Reprezintă prilejul perfect de a afla împreună cu ce provocări avem de-a face și, bineînțeles de a găsi soluțiile cele mai bune. Profit de această ocazie pentru a informa mediul de afaceri din România că toate companiile pe care le reprezint sunt verificate în ceea ce privește conformitatea cu cerințele Uniunii Europene”, a declarat Gennadiy Chyzhykov, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Ucrainei.

Sursa:

Camera de Comerț și Industrie a României

Birou Comunicare Publică

Tel.: 0374474373; 0213190085

e-mail: bcp@ccir.ro