Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Afacerile din industrie au crescut pentru a şasea lună la rând în mai, cu 14,4%

A- A A+
Afacerile din industrie au crescut pentru a şasea lună la rând în mai, cu 14,4%

Cifra de afaceri din industrie a sporit în mai cu 14,4% faţă de aceeaşi lună din 2009, pentru a şasea oară consecutiv, iar faţă de aprilie afacerile industriale au crescut cu 5,4%, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În aprilie, cifra de afaceri din industrie avansase cu 13,2% faţă de aprilie 2009, în martie cu 6,9%, în februarie cu 3,3%, în ianuarie cu 6,5%, iar în decembrie 2009, creşterea fusese de 2,8% faţă de aceeaşi lună din 2008. Anterior, sectorul industrial înregistrase 13 luni de declin, fiind puternic lovit de criza ce afectează economia României din toamna lui 2008.

Afacerile din industria extractivă s-au redus în mai 2010 cu 0,2% faţă de aceeaşi lună din 2009, dar afacerile din industria prelucrătoare au sporit cu 15%, potrivit INS.

Pe toate marile grupe industriale au fost înregistrate creşteri ale cifrei de afaceri, în industria energetică aceasta avansând cu 30%, în industria bunurilor intermediare – cu 18,3%, în industria bunurilor de capital – cu 17%, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată – cu 9,1%, iar în cea a bunurilor de uz curent – cu 3% faţă de mai 2009.

Faţă de luna anterioară, cifra de afaceri din industrie a crescut în mai cu 5,4% pe total industrie, ca urmare a avansului de 5,8% al industriei prelucrătoare, care a compensat scăderea de 4% a afacerilor din industria extractivă.

Pe marile grupe industriale, afacerile din industria bunurilor de uz curent au crescut în mai cu 9,4% faţă de cele din aprilie, afacerile din industria bunurilor intermediare, cu 6,4%, a bunurilor de capital, cu 5,2%, iar din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 0,1%. În schimb, afacerile din industria energetică au scăzut cu 3,8% faţă de cele din aprilie.

În primele cinci luni, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 9,4%, pe fondul creşterii din industria prelucrătoare (+10,2%), care a compensat scăderea de 6,3% din industria extractivă.

Pe marile grupe industriale, doar afacerile din industria bunurilor de uz curent au scăzut în primele cinci luni, cu 0,5%, faţă de cele din perioada similară din 2009. În schimb, afacerile din industria energetică au avansat cu 24%, cele din industria bunurilor de capital, cu 16,4%, din industria bunurilor intermediare, cu 8,8%, iar cifra de afaceri din industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut în primele cinci luni cu 3,9% faţă de perioada similară a anului trecut.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails