„Agricultura în block-start pentru cursa de 8 miliarde de euro a fondurilor UE”


Spread the love

Camera Națională a participat în data de 15.04.2014 la conferința cu tema “Agricultura în block-start pentru cursa de 8 miliarde de euro a fondurilor UE”, prin doamna Iuliana Calin, manager proiect în cadrul Direcției Reprezentare Camerală.

Pentru următoarea perioadă de finanțare miza se mută de la creșterea în valoare a subvențiilor și dimensiunea pachetelor financiare acordate de UE către direcționarea fondurilor către segmentele de piață aflate în suferință și care sunt sub riscul de a fi lovite de valuri de export dinspre alte economii din regiune.

Din data de 20 mai 2014 se va deschide prima sesiune de proiecte pentru Măsura 121 Modernizarea exploatațiilor agricole și sprijinirea fermelor de familie, cu finanțare din PNDR 2014 -2020, iar sesiunile vor fi cu depunere continuă. Fermele din Romania, în special cele mijlocii şi de familie au nevoie de sprijin pentru a deveni viabile. Pentru a valorifica potențialul acestor ferme sunt necesare investiții de modernizare, precum construcții, echipamente, utilaje, facilități post recoltare, mijloace de producție, etc.

Va exista un principiu pentru toate măsurile de finanțare pe fonduri europene: integrarea producției. Cine are producție vegetală, în loc să exporte, va fi stimulat să dezvolte şi o exploatație zootehnică, la fel şi pe partea de procesare.

Pentru piața laptelui, unde există riscul ca importurile să crească de anul viitor odata cu liberalizarea pieței europene, a fost schimbat sistemul de subvenționare din piața bovinelor astfel că fermierii cu vaci de lapte vor avea pachete de beneficii suplimentare. Plata este de 453 lei/cap de animal, dar cei care produc lapte pot primi între 730 şi 1.300 de lei suplimentari. Este un ajutor menit să crească producția.

Din 2015 fermierii cu până la 65 de hectare vor primi până la 45 de euro/hectar în plus față de subvenția de 170 euro/hectar.

Agenții comerciali vor avea o schema simplificată de achiziții publice, vor putea face achiziție directă dacă prețul de achizitie se va încadra într-o listă de prețuri aprobată de minister în funcție de prețul pieței.

Schema de ajutor de stat se va modifică, se va acorda un ajutor de 15000 de euro pentru fermele de subzistență, dar pe bază de proiect, iar tinerii care intră în agricultură vor primi o primă de instalare de 50.000 de euro.

O altă modificare va fi pentru infrastructura de irigații, care se va transfera către organizațiile de udători, în comodat cu titlu gratuit pe o perioadă de 5 ani, urmând să fie prelungită perioada dacă aceştia vor face investiții pentru reabilitare.

Se va introduce un subprogram pentru pomicultură. România are 170.000 de hectare, iar 60% din această suprafață e în declin, livezile nu produc la capacitate maximă.

Sursa: Camera de Comerț și Industrie a României