AIPC: Investitorii care au luat acţiuni la SIF-uri vor fi prejudiciaţi dacă BCR nu va fi listată


Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital se declară surprinsă de declaraţiile CEO Erste Bank, Andreas Treichl, conform cărora listarea BCR ar fi o prostie şi consideră că investitorii care au luat acţiuni la SIF-uri vor fi prejudiciaţi dacă BCR nu va fi listată, chiar şi după doi ani de amânare.

„Considerăm că domnul Treichl ar fi trebuit să fie îngrijorat de aceste lucruri atunci când Erste a semnat contractul de privatizare al BCR. Dumnealui nu ar trebui să considere clienţii săi, în condiţiile în care peste 20% dintre români au conturi la BCR, ca făcând parte dintr-un popor needucat, pe care să îi păcălească la fel de uşor precum a păcălit conducerile SIF-urilor în 2009, când le-a convins să amâne listarea BCR. Conform articolului 13 litera h a Contractului de Privatizare se spune că listarea la BVB este ‘o stipulaţie în favoarea acţionarilor minoritari (stipulaţie pentru altul) şi va putea fi pusă în execuţie direct de oricare sau de toţi acţionarii minoritari ai băncii (inclusiv SIF-urile), împotriva cumpărătorului’”, se arată într-un comunicat al AIPC.

Reprezentanţii asociaţiei se întreabă ce s-ar întâmpla dacă de la 1 august toţi clienţii din România ai BCR nu ar mai plăti ratele la credite şi nici comisioanele aferente, „susţinând exact ca domnul Triechl că este în interesul lor să nu respecte clauzele contractuale”.

Oficialii Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital speră că tot Consiliul de Administraţie al Erste Bank înţelege că aşa cum un client vine la bancă pentru o eventuală reeşalonare a unui împrumut, tot aşa Erste trebuie să aibă o atitudine de fairplay în această problemă.

În opinia acestora, declaraţii precum cea a lui Andreas Treichl „nu fac decât să îndemne investitorii de bună credinţă să îi alarmeze şi să îi forţeze să lupte pentru drepturile lor”.

„AIPC consideră că investitorii care au cumpărat acţiuni la SIF-uri vor fi prejudiciaţi dacă BCR nu va fi listată chiar şi după doi ani de amânare. SIF-urile au spus de nenumărate ori că piaţa de capital din România trebuie susţinută pentru a se dezvolta, însă dacă nu vor insista pentru listarea BCR, considerăm că investitorii nu vor mai avea încredere în ele şi acest lucru se va vedea, dacă nu se vede deja, în preţurile de pe bursă”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii asociaţiei spun că încep să ia măsuri ferme şi concrete, în cazul în care „aceste anomalii nu vor fi remediate”.

„Reamintim că deşi în contractul de privatizare Ford România, devenit legea 36/2008, se specifică clar că activele conexe fabricării de automobile trebuie puse la dispoziţia acţionarilor minoritari şi a statului, după trei ani acest lucru nu s-a întâmplat încă. În plus, contractul de privatizare Romtelecom este încă secret în România, iar semnale pentru listarea companiei la BVB nu se văd”, mai informează AIPC.

Preşedintele executiv al Grupului Erste, Andreas Treichl, a declarat vineri că subiectul listării BCR la BVB este unul închis şi că va face tot posibilul pentru a o evita, altfel calitatea Grupului Erste ar putea fi afectată.

Grupul Banca Comercială Română a obţinut un profit net după impozitare şi plata intereselor minoritare de 82 milioane lei (19,7 milioane euro) în al doilea trimestru din 2011, în urcare cu 7,8% faţă de trimestrul anterior, continuând trendul crescător înregistrat în acest an, a anunţat vineri banca.

Potrivit băncii, profitul net consolidat după taxe şi interese minoritare a continuat să crească trimestrial urmând declinului sever din semestrul al doilea din 2010. În contextul dat, profitul net pentru prima jumătate a anului 2011 se ridică la 158,2 milioane lei (37,8 milioane euro), ceea ce este aproximativ o treime din rezultatul din primul semestru al anului trecut,  în special din cauza venitului operaţional net scăzut şi provizionării încă ridicate. Rentabilitatea capitalului se situa la 4,4% la sfârşitul lunii iunie 2011, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de primele trei luni ale acestui an.

Sursa: NewsIn