Ajutor de stat de 100 milioane de euro pentru finanţarea salariilor din industria IT


Potrivit unui proiect de HG supus consultării publice pe 17 iulie 2012 pe pagina web a Ministerului de Finanţe, Executivul pregăteşte o schemă de ajutor de stat in valoare de 100 de milioane de euro pentru finanţarea costurilor salariale aferente personalului înalt calificat in domenii precum IT&C, cercetare – dezvoltare şi inovare. Pentru a beneficia de acest ajutor de stat, firmele trebuie să dezvolte proiecte care implică crearea de noi locuri de muncă (pentru minim 300 de angajaţi la fiecare investiţie) şi menţinerea acestora pe termen mediu (5 ani de la ocuparea fiecărui loc de muncă).
„Prin adoptarea acestui act normativ se urmăreşte dezvoltarea regională a tuturor regiunilor României prin crearea de locuri de muncă în întreprinderi care promovează dezvoltarea şi utilizarea tehnologiilor noi, pentru realizarea de investiţii care fie conduc la obţinerea de produse,servicii, tehnologii inovative, fie includ o componentă ITC de minim 20% din valoarea investiţiei şi creşterea veniturilor la bugetul general consolidat”, se menţionează în proiectul de HG.
Conform documentului, nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere în cadrul schemei este echivalentul in lei a 28,125 milioane euro, dacă facilitează locuri de muncă ca urmare a realizării unei investiţii iniţiale în orice regiune, mai puţin regiunea de dezvoltare Bucureşti – Ilfov.
Pentru investiţiile şi locurile de muncă create în regiunea de dezvoltare 8, Bucureşti – Ilfov, nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate dispune o societate este echivalentul în lei a 22,500 milioane de euro.
Perioada de valabilitate a schemei pentru care se pot emite acorduri de finanţare este de 2 ani, respective intervalul 2012 – 2013.
Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2013 – 2018, în limita bugetului anual alocat schemei. Bugetul total maxim al schemei este de 440 milioane lei, respectiv echivalentul a 100 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării, astfel:
a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare pentru perioada 2012 – 2013;
b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2013 – 2018.
În proiect se mai precizează că, numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 10. Anual, 5 firme pot beneficia de această finanţare.

Sursa: Enteprise Europe