ALB România va solicita CE iniţierea procedurii de infringement pentru încălcarea Directivei TVA


Spread the love

ALB România va solicita Comisiei Europene iniţierea procedurii de infrigement pentru încălcarea Directivei TVA, în condiţiile în care firmele de leasing,la rezilierea contractelor, trebuie să achiteTVA pentru suma rămasă de plătit din valoarea bunului respectiv, deşi nu a intrat în posesia acestuia

„Conform normelor metodologice la Codul Fiscal (publicate la 1 martie, n.r.), la 30 de zile după ce s-a informat rezilierea contractului către utilizator, dacă bunul nu a fost reposedat, Ministerul Finanţelor consideră că bunul intră în properietatea economică a finanţatorului şi este lipsă din gestiunea finanţatorului”, a declarat miercuri secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare – ALB România, Adriana Ahciarliu.

Aceasta a adăugat că, la momentul rezilierii contractului de leasing financiar, societatea de leasing nu mai generează facturi şi, prin urmare, nu poate datora TVA pe un serviciu pe care nu îl prestează.

„TVA-ul aferent bunului a fost achitat integral la momentul achiziţiei. Norma contrazice legea fiscală şi împrumută ilegal statul cu o taxă necuvenită”, a adăugat secretarul general al ALB România.

Ahciarliu a adăugat că norma introduce un risc fiscal şi are impact asupra lichidităţii finanţatorilor.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, ALB România menţionează că „textul normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal nu ia în considerare angajamentul asumat în baza legii transparenţei prin procesul verbal al Comisiei de Dialog Social (CDS) din 17 februarie 2011 de a analiza solicitarea ALB, cu menţiunea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP) în cadrul CDS că decizia nu este de competenţa MFP, ci a Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor”.

Potrivit ALB, din textul procesului verbal al CDS din 17 februarie 2011 reiese acceptarea celor semnate de ALB, respectiv faptul că modalitatea de retratare a TVA decisă prin noile Norme metodologice „facilitează frauda şi corupţia” în cadrul procesului judiciar de reposesie a bunurilor clienţilor rău-platnici. „Chiar reprezentanţii MFP au recunoscut că normele trebuie analizate şi reconsiderate împreună cu Ministerul Justiţiei şi Ministerul Administraţiei şi Internelor”, se menţionează în scrisoare.

„Publicarea textului Normelor metodologice în forma actuală, cu aplicarea unui tratament al TVA discriminatoriu pentru societăţile de leasing financiar, va induce o întârziere semnificativă a relansării economice a României, va induce un risc suplimentar politic şi fiscal şi, implicit, o scădere a fluxului de capital străin în România, cu implicaţii directe asupra capacităţii României de acoperire a deficitului intern şi extern”, se mai spune în scrisoarea adresată ministrului Finanţelor.

Adriana Ahciarliu a mai spus că decizia MFP va obliga acţionarii sociatăţilor de leasing „să reconsidere planificarea lor pentru business-ul din România pentru acest an”.

„O plată obligatorie de 24% la un portofoliu care se află în procedură de reposesie înseamnă un impact direct asupra fondurilor, capitalurilor proprii, asupra adecvării capitalului”, a precizat secretarul general al ALB România.

Piaţa românească de leasing a scăzut anul trecut cu 14%, ajungând la o valoare a bunurilor finanţate de 1,12 miliarde euro, în urma căderii afacerilor pe toate segmentele.

Sursa: NewsIn