Băncile îşi tentează clienţii cu aur, conturi offshore şi dobânzi garantate, neafectate de impozit


Clienţii băncilor sunt tot mai interesaţi de oferte alternative de economisire, care să nu fie afectate de impozitul de 16% ce se va aplica de la 1 iulie câştigurilor din dobânzi, aurul, conturile offshore şi dobânzile garantate de bănci fiind printre produsele ce le stârnesc interesul.

„În contextul viitoarei impozitări a dobânzilor primite pentru depozitele la vedere şi la termen, aurul îşi va spori atractivitatea, câştigul din tranzacţionarea acestuia neintrând în sfera câştigurilor impozabile”, explică directorul de vânzari trezorerie din cadrul Piraeus Bank România, Alina Piciorea.

Aurul este deja în atenţia investitorilor, ca urmare a creşterii relativ constante înregistate de preţul metalului preţios pe pieţele internaţionale, corelată cu previziunile pesimiste ale analiştilor referitor la evoluţia economiilor şi la impactul măsurilor monetare în nivelul inflaţiei.

„Cererea pentru metalul preţios a înregistrat creşteri spectaculoase, ducând preţurile la peste 1.240 dolari/uncia. Majoritatea specialiştilor susţin că preţul va atinge noi maxime istorice, continuându-şi, astfel, trendul pozitiv, cu posibilitatea atingerii nivelului de 1.300 dolari/uncie în trimestrul III. Aurul este văzut ca unul din cele mai performante active, cu randamente medii anuale de peste 13,5%”, susţine Alina Piciorea.

În prezent, Piraeus Bank este singura bancă din România care vinde aur către populaţie, iar Piciorea a precizat că aceste vânzări au atins cote record în mai şi iunie 2010, dublându-se în această perioadă pe fondul deprecierii leului şi a incertitudinilor crescânde privind situaţia economică.

În mai puţin de 9 luni de la introducerea acestui produs pe piaţa românească, s-au vândut aproximativ 100 kg de aur sub formă de lingouri şi mai mult de 1.000 de monede, în valoare totală de peste 3 milioane euro. Dintre acestea, în ultimile 45 de zile au fost achiziţionate peste 50 kg de aur şi 400 de monede, iar reprezentanţii băncii susţin că cererea se menţine în continuare ridicată.

„Profilul investitorului în aur a înregistrat o evoluţie interesantă. Dacă primii clienţi au achiziţionat metalul preţios atraşi în primul rând de accesibilitatea şi ineditul acestuia, dat fiind că banca oferă inclusiv lingouri de 5 sau 10 grame, astăzi clienţii se orientează mai mult înspre investiţia în cantităţi mai importante, în scop investiţional, peste 30 de kilograme fiind vândute în mai şi iunie către clienţi care au achiziţionat în medie peste 500 grame (16.000 euro)”, explică Piciorea.

În prezent, Piraeus Bank România vinde gramul de aur pentru lingouri cu 161 lei şi îl cumpără cu 135 lei, iar monedele le vinde cu câte 1.250 lei bucata. Banca nu răscumpără, însă, decât aurul care a rămas în trezoreria sa. Drept urmare, clientul trebuie să îşi deschidă un cont curent (la care comisionul de admnistrare e de 3 lei/lună) şi să apeleze la serviciile de custodie ale băncii (care costă lunar 0,1% din valoarea în lei a aurului tezaurizat, plus TVA), iar când îi vinde băncii înapoi aurul, plăteşte 35 lei pe tranzacţie.

Depozite departe de impozite

Alte variante de economisire care să nu fie afectate de impozitul de 16% sunt depozitele deschise în ţări care nu percep astfel de impozite.

Un astfel de exemplu este cel al Bank of Cyprus România, care oferă posibilitatea deschiderii unui cont curent în Cipru şi, implicit, a constituirii unui depozit. Reprezentanţii Bank of Cyprus au precizat că pentru depozitele deschise la banca mamă nu se percep taxe sau comisioane. Comisionul de retragere de numerar la scadenţa depozitului este zero, iar în cazul cetăţenilor non-rezidenţi în Cipru, venitul provenit din dobândă nu se impozitează.

Reprezentanţii bănci precizează că pentru depozitele în euro constituite în Cipru, ratele dobânzilor valabile în prezent sunt de 2% pentru depozitele la 1 lună, 3,3% pentru cele la 3 luni şi 3,56% la 6 luni şi precizează că există şi unele costuri, legate de transmiterea extraselor de cont şi de comisionul de transfer, care porneşte de la 5 euro pentru sume de până la 1.000 euro.

Pentru sume cuprinse între 1.000 şi 50.000 euro comisionul este de 12 euro, iar pentru sume mai mari, banca percepe un comision de transfer de 0,15% din sumă, de minimum 5 euro şi de maximum 400 euro, la care adaugă o taxă de procesare de 12 euro. Pentru transferurile intragrup Bank of Cyprus, între conturile aceluiaş titular şi în aceeaşi monedă, banca oferă un discount de 50%.

Astfel, cei interesaţi îşi pot face nişte calcule din care să reiasă dacă dobânzile oferite în sistem offshore sunt mai rentabile sau nu faţă de cele din ţară, supuse impozitării.

Dobânzi garantate

O altă variantă ar fi cea a dobânzilor fixe, garantate de bancă, cum sunt cele oferite de Alpha Bank România, care a lansat în această săptămână un depozit la termen pentru populaţie prin care veniturile din dobândă promise clienţilor la momentul constituirii depozitului nu vor fi diminuate de impozit, deoarece banca va asuma dobânda netă încă de la început.

Astfel, dobânzile anuale de 7,75% la lei, 3,75% la euro şi 3,25% la dolari, sunt nete, neafectate de impozit, perioada de constituire a depozitelor fiind de patru săptămâni.

Ca urmare a modificărilor aduse Codului Fiscal, de la 1 iulie vor fi impozitate cu câte 16% veniturile obţinute din dobânzi la depozitele la vedere/conturi curente de către persoane fizice rezidente, veniturile din dobânzile bonificate la depozitele clienţilor constituite în baza legislaţiei privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, precum şi veniturile din dobânzi pentru depozite la termen, şi/sau instrumente de economisire de către persoane fizice rezidente, indiferent de data constituirii raportului juridic.

De asemenea, noile prevederi ale Codului Fiscal au în vedere unificarea cotei de impunere a veniturilor obţinute din transferul titlurilor de valoare altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise la 16%, indiferent de perioada de deţinere a titlurilor şi reportarea pierderii nete anuale în următorii şapte ani consecutivi şi stabilirea şi efectuarea de către contribuabili, în cursul anului fiscal, a plăţilor anticipate la sfârşitul fiecărui trimestru, în contul impozitului anual datorat.

Sursa: NewsIn