Barroso: I-am împărtăşit preşedintelui Băsescu îngrijorarea mea cu privire la creşterea deficitului


Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat joi că este îngrijorat cu privire la creşterea deficitului bugetar în România, subiect despre care a discutat în întâlnirea de la Bruxelles cu preşedintele Traian Băsescu, menţionând că ţinerea sub control a indicatorului trebuie să fie o prioritate. „I-am împărtăşit preşedintelui Băsescu îngrijorarea mea cu privire la creşterea deficitului bugetar, a controlului fiscalităţii. Controlul deficitului bugetar trebuie să fie o prioritate”, a spus Barroso. El a adăugat că România trebuie să consolideze măsurile de modernizare radicală a administraţiei publice, ca o condiţie pentru a beneficia de fonduri structurale europene. „Vom încerca să susţinem aceste reforme la nivel naţional printr-un cadru european”, a spus preşedintele CE.
Jose Manuel Barroso a mai arătat că CE şi-a arătat solidaritatea cu poporul român prin asistenţa financiară acordată împreună cu BM şi FMI în 2009, el precizând că la 26 aprilie va sosi o misiune comună la Bucureşti pentru a discuta despre acordarea unei noi tranşe.
Băsescu a avertizat Guvernul, în întâlnirea de marţi, că datele economice indică riscul ca deficitul bugetar să depăşească 7% din PIB în acest an.
Ţinta de deficit bugetar convenită cu Fondul Monetar Internaţional pentru acest an este 5,9% din PIB. Nivelul este deja „foarte mare”, potrivit reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek.
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat recent că România ar trebui să negocieze cu Fondul posibilitatea ca pentru un an sau doi să permită un deficit bugetar mai mare cu 1-2 puncte procentuale din PIB, iar diferenţa să fie folosită exclusiv pentru proiecte de investiţii cu efect multiplicator în economie.

Sursa: Mediafax