Băsescu cere diplomaţilor români să promoveze firmele româneşti în străinătate


Preşedintele Traian Băsescu le-a spus diplomaţilor români că România nu poate recupera decalajul economic şi de nivel de stat faţă de vechile state ale Uniunii Europene doar din fondurile europene, cerându-le să promoveze firmele româneşti în ţările unde îşi desfăşoară misiunea.

„Orice analiză facem ne arată că România nu poate recupera decalajul economic şi de nivel de trai între ea şi statele vechi ale Uniunii Europene doar cu finanţarea de la UE. De aceea am cerut Guvernului să aibă în vedere că o şansă în plus de recuperare a decalajelor o avem dacă stimulăm investiţii ale Japoniei, Chinei şi Coreei de Sud în România”, a spus şeful statului ambasadorilor români la întâlnirea anuală desfăşurată la palatul Cotroceni.

El le-a cerut ambasadorilor să facă, pe lângă diplomaţie, şi un efort de promovare a firmelor româneşti în ţările în care îşi desfăşoară misiunile. „Trebuie să convingem comunitatea de afaceri din aceste ţări să facă investiţii în România şi aici aveţi o misiune importantă de a prezenta mediul investiţional din România şi garanţiile pe care în calitate de stat membru al UE le dă investitorilor străini şi, pe de altă parte, vă cer să ieşiţi din haina strict diplomatică şi să fiţi foarte activi în a intermedia legături între firme româneşti şi firme din China, Japonia, Coreea de Sud”, a pledat Băsescu.

Şeful statului a criticat diplomaţii români pentru faptul că se limitează la a face strict diplomaţie, arătând că ambasadorii acreditaţi la Bucureşti fac şi eforturi pentru a promova interesele firmelor statelor pe care le reprezintă. „Vă rog să mă credeţi că văd la Bucureşti ambasadorii celor mai importante state care au ca activitate diplomatică mai puţin de jumătate în raport cu activitatea de promovare a firmelor din ţara pe care o reprezintă în România şi a intereselor acestor firme.

Unii, ca spre exemplu fostul ambasador al Suediei la Bucureşti, ajung până la ridicol, să fie geambaşi de avioane sau mai ştiu eu ce armament. Deci unii merg atât de departe încât ajung până la ridicol, dar ceilalţi au decenţa relaţiei şi o fac aşa cum vă cer şi dvs să o faceţi: promovaţi firmele româneşti în ţările în care vă aflaţi”, a spus Băsescu.

El a pledat pentru refacerea relaţiilor cu China din punct de vedere al investiţiilor, arătând că după ce guvernul din 2004 a făcut să se rateze trei proiecte de investiţii chineze în România, guvernul chinez a devebit neîncrezător.

„Încercăm să reconstruim încrederea guvernului chinez că poate face investiţii în România. În ultimul timp s-a solicitat o listă cu proiecte prioritare pe care România le-ar avea, a fost furnizată, chiar şi mâine este o delegaţie la Beijing care va prezenta aceste proiecte, sperăm să reînodăm relaţia investiţii cu China”, a spus Băsescu.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.mondonews.ro