Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Băsescu, despre Eurostat: FMI şi România susţin cu fermitate că deficitul a fost calculat corect

A- A A+
Băsescu, despre Eurostat: FMI şi România susţin cu fermitate că deficitul a fost calculat corect

Preşedintele Traian Băsescu a afirrmat sâmbătă, în urma întâlnirii cu delegaţia FMI, că punctul de vedere comun este că deficitul a fost calculat corect, deşi „pe cash” şi nu în sistemul ESA, însă a exprimat disponibilitatea României de a trece pe sistemul european dacă Eurostat o doreşte.

Preşedintele spune că s-a încercat clarificarea acestui subiect în timpul discuţiilor cu organismele internaţionale, profitând şi de prezenţa reprezentantului Comisiei Europene. „FMI, ca de altfel şi România, susţin cu fermitate că deficitul a fost corect calculat, la stadiul lui de deficit provizoriu calculat pentru 2010”, a spus Băsescu.

Şeful statului a explicat din nou că România „tradiţional” calculează deficitul „pe cash”, din bugetul consolidat, însă şi-a arătat disponibilitatea de a primi experţi Eurostat pentru „a pune la punct sistemele de raportare”, precum şi pentru trecerea completă la sistemul european ESA. „Noi întotdeauna am avut raportarea pe cash, aşa am transmis-o în toţi anii. Acum, dacă Eurostat doreşte să implementăm integral noul sistem de calcul, există toată disponiblitatea”, a adăugat preşedintele.

Băsescu nu a făcut alte menţiuni referitoare la neînţelegerile dintre România şi Eurostat privind datele comunicate.

La sfârşitul lunii aprilie, preşedintele afirmase că Eurostat trebuie să vină „imediat” în România pentru a lămuri situaţia privind datele transmise de Guvern, avansând supoziţia că ar putea fi vorba de o simplă neînţelegere provocată de standardele folosite la calcularea deficitului.

„Îndrăznesc să spun că cel mai important lucru este ca imediat experţii Eurostat să vină în România, să clarificăm neînţelegerea dacă există. (…) Dacă Eurostat are dubii, este esenţial să vină cât mai repede, pentru că a crea dubii cu privire la corecta raportare este în neregulă, dar trebuie să spun că totuşi formularea Eurostat nu este acuzatoare la acest stadiu. Ei vorbesc despre nevoia unei clarificări”, a spus preşedintele, menţionând formularea Eurostat care se referă la „rezerve”. Mai mult, Băsescu a afirmat că România va fi deschisă în cooperarea cu Eurostat.

În ceea ce priveşte cauza acestei „neînţelegeri”, şeful statului a sugerat că ar putea fi vorba de o problemă cauzată de standardul folosit în calcularea deficitului şi a ţinut să sublinieze că nu trebuie făcute comparaţii cu situaţia Greciei, unde există diferenţe de câteva procente. „Ce vă pot spune însă cu certitudine este că modul de calcul al deficitului a fost stabilit încă din programul anterior cu FMI, de comun acord FMI şi CE, pe de o parte, şi Guvern pe de altă parte, iar deficitul s-a stabilit a fi calculat pe cash, adică diferenţa între ce se încasează în bugetul consolidat şi ce se cheltuieşte. (…) Uitaţi-vă în actual Acord pe care România îl are. Scrie că deficitul acestui an va fi 4,4% pe cash, bară 5% ESA, în modul de calcul al statisticii europene. Dacă este vorba de o neînţelegere în această zonă o putem lămuri, pentru că aranjamentul privind modul de calcul s-a făcut cu FMI şi CE”, a explicat Băsescu.

„Dacă se va confirma că cifrele raportate cu noi sunt în acord cu înţelegerea dintre FMI, CE şi Guvern nu cred că ni se poate reproşa ceva. (…) Ce vă pot garanta este că autorităţile române vor fi maxim deschise pentru clarificarea cifrelor, pentru că o eventuală”, a întărit preşedintele.

Eurostat şi-a exprimat în aprilie rezerve faţă de calitatea datelor transmise de România în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi nivelul datoriei guvernamentale în 2010. Biroul de statistică al Uniunii Europene s-a referit la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate în sectorul administraţiilor publice conform metodologiei ESA 95.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails