Băsescu vrea ca 1,5 miliarde de euro din deficitul pe 2011 să meargă în investiţii


Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va discuta cu Guvernul pentru a vedea de unde se pot elibera 1,5 miliarde euro din deficitul pe 2011 pentru a fi alocaţi investiţiilor,apreciind că venitul minim garantat, spre exemplu, ar trebui ori eliminat, ori redus, ori acordat doar celor care trebuie.

Şeful statului a făcut, pe hârtie, în cadrul unei emisiuni difuzate la postul public de televiziune, un calcul al deficitului fondurilor de pensii, şomaj şi al datoriilor statului către firme, arătând că România poate împrumuta anul viitor exact valoarea datoriilor pe care le are. „Deficitul nostru pe care ni-l permitem de 4,4% este exact valoarea datoriilor pe care le avem pe diverse fonduri. De unde facem autostrăzi? „, s-a întrebat Băsescu, explicând că este nevoie ca Guvernul să identifice soluţii ca, din acest deficit, măcar 1,5 miliarde de euro să meargă în investiţii.

El a arătat că România nu poate accesa nici bani europeni pentru investiţii, deoarece şi aici este nevoie de fonduri din buget pentru cofinanţare. „Să spunem că ministru Berceanu ar fi lucrat extraordinar şi a fi avut 10 proiecte aprobate până acum. UE nu dă niciun ban până nu ai achiziţiile de terenuri făcute, iar astea nu sunt eligibile pe bani europeni, trebuie să ai bani în buget”, a arătat Băsescu. El a subliniat că dacă România nu consumă măcar 2 miliarde de euro din banii europeni anul viitor, Uniunea va ajusta negativ fondurile alocate ţării noastre.

„Când vorbesc despre dezastrul pe care îl generează deficitul fondului de pensii la asta mă refer, că ne blochează dezvoltarea, capacitatea de a face investiţii şi a mişca economia. Acest lucru nu îl spun politicienii şi o să îi vedeţi cum spun toate trăznăile pe la televizor, cum ar mări ei pensiile, salariile. Dar cu ce cost? Cu costul nedezvoltării”, a continuat preşedintele.

Băsescu a arătat că în acest moment România se află într-un blocaj din care Guvernul trebuie să iasă. „Am avut o discuţie cu miniştrii şi ieri seară şi alaltăieri seară şi i-am rugat să găsească soluţii ca din acest deficit de 5,7 miliarde măcar 1,5 miliarde să fie pentru investiţii. Să sperăm că vor găsi formule”, a precizat şeful statului.

Ca posibile surse pentru a scoate aceşti bani Băsescu a identificat, pe lângă diminuarea cheltuielilor sociale, inclusiv a venitului minim garantat şi creşterea veniturilor la buget printr-o mai bună activitate a ANAF, a Gărzii Financiare, prin diminuarea evaziunii fiscale, a contrabandei cu ţigări. „Îndemnul meu este să nu mai încurajăm nemunca, adică acel venit minim garantat care a făcut ca astăzi în mediul rural să nu mai găseşti un om care să lucreze o zi la cules de fructe trebuie ori diminuat, ori scos, ori dat numai acelora care trebuie să-l primească. Deci sunt surse, totul este ca oamenii aflaţi la guvernare să aibă curaj”, a conchis Băsescu.

El a precizat că va mai avea discuţii cu Guvernul şi în zilele următoare pentru a găsi soluţiile pentru a elibera 1,5 miliarde, din banii ce vor fi împrumutaţi anul viitor, pentru investiţii.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.mediafax.ro