BNR estimează că rata inflaţiei s-a situat în jurul nivelului de 8% la finalul lui 2010


Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei s-a plasat la finalul lui 2010 în jurul nivelului de 8%, în linie cu prognozele băncii centrale, după ce a coborât marginal la 7,73% în luna noiembrie.

Totodată, oficialii BNR anticipează o reducere graduală a inflaţiei în acest an, pe măsură ce efectele de runda întâi ale majorării TVA se estompează, aceasta fiind prognozată să ajungă la nivelul de 3,4% în 2011. De aceea, pentru a preveni eventualele efecte de runda a doua, “conduita politicii monetare vizează ancorarea fermă a anticipaţiilor inflaţioniste”, se arată în comunicatul emis de BNR.

De asemenea, reprezentanţii băncii centrale au constatat prelungirea dinamicii anuale reale negative a creditului acordat sectorului privat, în pofida îmbunătăţirii persistente a situaţiei lichidităţii din sistemul bancar şi în condiţiile în care se menţine un ecart semnificativ între nivelurile ratelor dobânzilor interbancare şi ale celor pentru împrumuturile acordate companiilor şi populaţiei, inclusiv pe fondul incertitudinilor referitoare la cadrul juridic ce au vizat activitatea bancară.

“Aceste evoluţii şi incertitudini, precum şi riscurile legate de manifestarea unor efecte de runda a doua ale majorării TVA, efecte ce pot fi potenţate de dezbaterile publice referitoare la creşterea sezonieră a preţurilor alimentare, rămân preocupante”, au menţionat oficialii BNR, care consideră că, din această perspectivă, este necesară menţinerea unui caracter prudent al politicii monetare în vederea conservării perspectivelor de revenire a ratei anuale a inflaţiei în apropierea ţintelor stabilite pe termen mediu.

Astfel, Banca Naţională a decis miercuri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar, pentru ancorarea fermă a anticipaţiilor inflaţioniste. Totodată, CA al BNR a hotărât păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Deciziile vizează consolidarea perspectivelor de reluare sustenabilă a procesului de dezinflaţie, ceea ce va crea premise favorabile pentru redresarea pe baze sănătoase a economiei, se mai arată în comunicatul emis de BNR.

„În acest sens, în vederea asigurării unui proces de convergenţă nominală şi reală sustenabil, este esenţială implementarea obiectivelor din cadrul acordurilor financiare internaţionale, în special a celor legate de continuarea consolidării fiscale şi a reformelor structurale, obiective de natură să contribuie la consolidarea credibilităţii în contextul în care ajustările întreprinse până în prezent au contribuit la corectarea dezechilibrelor macroeconomice, în principal a deficitului extern”, au mai precizat reprezentanţii băncii centrale.

Totodată, CA al BNR reiterează că BNR monitorizează cu vigilenţă evoluţiile interne şi cele ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.pitesteanul.ro