Boc: Măsurile propuse de sindicate pot fi incluse în scrisoarea către FMI, dacă le susţin „cu cifre”


Miniştrii Finanţelor şi Muncii vor evalua până miercuri, când urmează să fie adoptată scrisoarea către FMI în Guvern, măsurile propuse în cadrul discuţiilor cu partenerii sociali şi, dacă acestea sunt „susţinute cu cifre”, pot fi luate în calcul, a declarat premierul Emil Boc.

„Ministrul Finanţelor, împreună cu ministrul Muncii, până miercuri, când vom avea adoptată în Guvern scrisoarea de intenţie, vor face evaluarea tuturor măsurilor propuse şi, dacă acestea vor fi susţinute de argumente concrete, cu cifre şi fapte, ele pot fi avute în vedere de Guvern”, a declarat Boc la finalul discuţiilor cu sindicatele, care au avut loc joi la Ministerul Finanţelor.

Potrivit lui Boc, există puncte care pot fi discutate în continuare cu sindicatele, cu excepţia celor privind modalitatea prin care se va ajunge la deficitul bugetar convenit cu FMI. Astfel, spune prim-ministrul, sindicatele susţin majorarea taxelor, iar Guvernul susţine menţinerea actualului nivel al taxelor şi reducerea cheltuielilor bugetare.

Guvernul s-a angajat, în cadrul negocierilor cu FMI, să reducă masa salarială în sistemul bugetar cu 25% şi pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB în 2010. Dacă nu ar fi luate măsuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB.

Sursa: NewsIn