Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Borbely: Taxa de primă înmatriculare ar putea fi redusă cu 20-30%

A- A A+
Borbely: Taxa de primă înmatriculare ar putea fi redusă cu 20-30%

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a anunţat că în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului va fi adoptată noua formă a taxei de primă înmatriculare, care o va pune în acord cu decizia Curţii Europene de Justiţie, reducându-se cuantumul acestei taxe.

„Propunerea mea este, şi acum analizăm, o reducere a taxei între 20% şi 30%, reducere care va fi operată pentru toţi”, a declarat Borbely precizând că procentajul va fi decis cu exactitate săptămâna viitoare.

În ceea ce priveşte decizia Curţii Europene de Justiţie, Borbely a spus că singura problemă care trebuie rezolvată este cea a discriminării indirecte din perioada până când s-a adoptat ultima variantă a Legii 50/2008, perioadă în care maşinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 nu au plătit această taxă, ci doar maşinile aduse din străinătate. „Săptămâna viitoare vom finaliza legea de modificare a unor prevederi din ordonanţă care se referă strict la decizia CEJ ce se referă la acele maşini înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007. Probabil acele maşini, la prima vânzare, vor trebui să plătească taxa de primă înmatriculare”, a declarat ministrul Mediului.

Ela a adăugat că viitorul act normativ va respecta cu stricteţe principiile care au stat la baza instituirii taxei: poluatorul plăteşte, iar sumele colectate trebuie folosite în investiţii „verzi”. Astfel, în 2010, programul Rabla a primit  95% din sumele încasate din taxă. Dacă anul trecut au fost 110.000 maşini noi cumpărate şi 230.000 maşini vechi, din care 30% înmatriculate înainte de 1995, în primele patru luni din 2011 procentajul maşinilor mai vechi de 15 ani a scăzut la 9,8%.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails