Breviar economic vest-african


Breviar economic vest-african

Finantari prin Banca Mondiala

1. In sedinta din aceasta luna, Consiliul de administratie al Bancii Mondiale a aprobat un imprumut de 200 mil. USD in favoarea Tunisiei . Aceste resurse financiare sunt destinate sustinerii proiectului “ Coridorul de transport rutier “.  Evaluat la un cost total de 230 mil. USD acest program isi propune crearea unei axe rutiere care sa uneasca regiunile defavorizate ale tarii cu zonele economice din  Estul dezvoltat al Tunisiei.

Structurat pe trei segmete a caror lungime va depasi 145 Km, santierul  va debuta inca din acest an prin lucrari de largire si modernizare a vechilor                cai rutiere, asigurand astfel o legatura rapida intre orasele Sousse, Kairouan,               El Fahs, Siliana, Zaghouan si capitala Tunis.

Proiectul, prevazut a se finaliza in trim. IV 2018, va oferi o gama apreciabila de oportunitati pentru dezvoltarea economica a regiunilor vestice,   regiuni a caror populatie insumeaza 375.000 locuitori.

2. I.D.A. (L’Association Internationale de Développement) – institutie a Bancii Mondiale creata (in 1960) pentru sustinerea economiei tarilor cele mai putin dezvoltate, a deblocat un fond de 248 mil. USD destinat stimularii actiunilor de integrare regionala pentru sase tari sahariene (regiunea Sahel).

Proiectul vine in sprijinul a cca. doua milioane de locuitori (in majoritate pastori sau agro-pastori) din Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Senegal si Ciad.   Este in primul rand vizat accesul acestora la serviciile esentiale societatii moderne   (electricitate, apa potabila, asistenta medicala), dar si reducerea vulnerabilitatii populatiei sahariene in conditiile habitatului intr-un climat neprietenos. Derulat pe o perioada de sase ani, proiectul urmareste, de asemenea, crearea de oportunitati pentru dezvoltarea schimburilor de marfuri si implicit cresterea veniturilor.

Proiecte energetice

  1. 1. Grupul pan-african Africa Finance Corporation (ACF) a facut publica semnarea, la 14 iulie a.c., a unui Acord de cooperare cu societatea   ivoriana privata, Ivoire Hydro Energy, privind finantarea construirii unei centrale hidroelectrice la Singrobo, in partea centrala a tarii, pe fluviul Bandama,   la 85 km nord de capitala Yamoussokro.  Constructia obiectivul, dimensionat la o capacitate de  44 MW, se va desfasura in perioada 2016 – 2019. Valoarea investitiei a fost  aproximata  la 120 mil. USD, suma la care se vor adauga  cca. 3 mil. USD contributia Banque de développement des Pays-Bas, institutie bancara                        co-participanta la proiect.
  1. 2. Tot in Coasta de Fildes (nordul tarii) a fost recent dat in folosinta grupul de 139 MW in cadrul Centralei termice de la Azito, obiectiv care a costat 392 mil. USD, finantare asigurata de Banca Mondiala si un consortiu condus de Société Financière Internationale .  Investitia, a carei constructie  a durat  27 de luni, intregeste puterea totala a Centralei Azito (combustibil gaz metan)  la 430 MW  si va asigura o crestere a productiei ivoriene de energie electrica cu  cca. 10 % fata de situatia prezenta.

Potrivit afirmatiilor ministrului de resort, la orizontul anului 2020 puterea totala prefigurata la nivel national ar putea ajunge la  4.000 MW. La atingerea acestui obiectiv strategic vor contribui obiectivele aflate in faza finala de constructie: centrala de 110 MW de la Ciprel, barajul hidro-electric de la Soubré – 220 MW.

  1. 3. Societatea norvegiana SCATEC SOLAR si firma nationala  Énergie du Mali – EDM  au semnat un acord in baza caruia grupul european va construi o centrala fotovoltaica de 33 MW in regiunea Ségou, situata la                   cca. 240 Km Nord de capitala Bamaco.

Acordul mai cuprinde si  un contract valabil  pe o durata de 25 de ani,

privind livrari de energiei electrica in beneficiul EDM, pretul nefiind stabilit.

Realizarea obiectivul, care va acoperi  5 % din consumul malian, va costa

52 mil. euro, finantarea  urmand a fi asigurata de constructorul norvegian  (50 %),

Banca Mondiala – prin Société Financière Internationale ( 32,5 % ) si dezvoltatorul

local  Africa Power (17,5 %).

Investitii in Africa francofona

  1. 1. Conducerea Gupului ACF (*) a anuntat ca programul de investitii al urmatorilor ani va depasi miliardul de dolari, un interes aparte revenind tarilor  Africii francofone. Dintre proiectele notabile am retinut:

–      Guineea Konakry – investitii in sectorul minier;

–      Maroc – reabilitarea combinatului de rafinare a petrolului – SAMIR

–      Coasta de Fildes  –  modernizarea si extinderea rafinariei  SIR ;

– construirea trenului urban in capitala economica Abidjan ;

–      Benin –  obiective energetice;

–   Camerun –  lucrari de infrastructura rutiera.

Nota (*): Africa Finance Corporation (AFC) a luat fiinta in anul 2007 prin asocierea unor institutii bancare africane, in urmatoarea structura: Banca Centrala a Nigeriei (42,5 % din capital), bancile centrale din Ghana, Guineea Bissau, Sierra Leone, Gambia, Liberia, Guineea Conakry si Ciad ( 47,6 %), alti investitori africani (10,3 %). In anul 2014, grupul AFC a investit in tarile africane 415 mil. USD.

  1. 2. Cunoscutul retailer francez AUCHAN a deschis in aceste zile primul sau  hipermarket in capitala senegaleza, Dakar.  Sub insemnele firmei  Atac (filiala senegaleza a marelui distribuitor), trei magazine in suprafata de 3000 m.p. se afla in faza ultimilor pregatiri inaintea deschiderii portilor. Pentru perioada urmatoarelor luni, inca sase importante orase au oferit spatii de constructie  supermarket-uri pe care  firma locala Atac intentioneaza a le conecta  circuitului comercial cu amanuntul.

De mentionat este faptul ca, toate aceste filiale Auchan vor fi echipate cu sistemul de plata Afrimarket. Gratie acestei solutii, diaspora senegaleza poate achita direct in magazinele din Franta marfuri ce pot fi apoi livrate persoanelor  care locuiesc in Senegal.

3. Incepand cu data de 1 august a.c. casablanchezii vor testa  noul sistem  american de transport urban UBER. Aceasta aplicatie moderna permite utilizatorului sa comande un mijloc de transport, sa stabileasca traseul, sa estimeze costul, timpul de ajungere la destinatie, partajarea cheltuielilor cu alti eventuali pasageri si alte asemenea facilitati care tin de confortul si siguranta deplasarii, plata facandu-se on line, prin telefon.

Regatul Maroc va reprezenta prima experienta UBER in Africa

francofona, dupa implementarea sistemului in Casablanca, urmand a fi testate

si alte orase marocane importante: Rabat, Marrakech si Tanger.

Grupul  american  opereaza  deja  in  marile metropole  africane:  Cairo,

Cape Town, Durban, Johannesburg si Lagos.

Agro-industrie, cacao

  1. 1. Gigantul asiatic OLAM a inaugurat o fabrica de procesare a boabelor de cacao, Olam Cocoa Procesing, in orasul portuar San Pedro din Coasta de Fildes. Investitia, al carui cost a depasit 80 mil. USD, asigura locuri de munca pentru cca. 450 de localnici si este proiectata pentru realizarea unei productii anuale de 75 mii tone.

Prin conectarea acestei unitati la circuitul industrial ivorian productia regionala de cacao a fost practic dublata.

Investitorul si-a exprimat, de asemenea, intentia de a prelua si fabrica de la Abidjan, unitate cu o capacitate anuala de 86 mii tone, devenind astfel primul actor al industriei ivoriene de cacao.

  1. 2. Datorita unei epidemii inregistrata la nivelul culturilor de cacao, Ghana, al doilea producator mondial (dupa Coasta de Fildes), ar putea inregistra in acest an pierderi de cca. 16 %, ajungand sub pragul de 750 mii tone.             Ca urmare a insuficientei fondurilor alocate la nivelul organismului national cu atributiuni in domeniu, Ghana Cocoa Board, fermierii ghanezi intampina mari dificultati legate de accesul la substantele necesare tratarii suprafetelor afectate.

In pofida acestei situatii pretul mondial nu va fi afectat, acesta mentinandu-se, cel putin in acest sezon,  cu cca 13 % sub nivelul perioadei comparabile din anul precedent, sustin expertii ECOBANK. Potrivit acelorasi surse, situatia din Ghana ar putea fi contracarata de o productie record preconizata in Coasta de Fildes.

  1. 3. Al saselea producator mondial de cacao,  Camerun, a inclus in programele nationale de dezvoltare directiva cresterii cu 30 % a capacitatilor de procesare, ajungandu-se la o productie de cacao depasind 70 mii tone la nivelul anului 2018.  Decizia a fost luata ca urmare a necesitatii de eficientiza acest sector.   In sezonul 2013 – 2014 spre exemplu, dintr-o productie de               cca. 210 mii tone boabe nu s-au putut prelucra decat 32.700 tone.

Proiectul, estimat la 5,2 mil. USD, prevede punerea in functiune a zece noi unitati de procesare a boabelor, fiecare avand o capacitate de 15 tone /zi, ceea ce la nivel total ar insemna o productie de cca. 36 mii tone cacao pe an.

Sursa:

CAMERA BILATERALĂ DE COMERŢ şi INDUSTRIE  ROMANIA-TUNISIA

Bucuresti, Sector 3, Str. Maria Tanase, Bloc 13, Scara 2, Etaj 1, Aprt. 35

www.ccir-tn.ro /  email : office@ccir-tn.ro / + 407454.144.207