BREVIAR ECONOMIC VEST-AFRICAN


BREVIAR ECONOMIC VEST-AFRICAN

Senegal – crestere economica

Inscrisa in reperele Strategiei Nationale de Dezvoltare Economica si Sociala  pentru perioada 2013 – 2017, economia senegaleza isi continua cadenta spre noi orizonturi ale competitivitatii si cresterii durabile. Plasandu-se printre tarile cele  mai dinamice din grupul UEMOA (Union économique et monétaire ouest-africaine), dupa o evolutie constant ascendenta in ultimii ani a Produsului Intern Brut (3,4 % in 2012 / 3,5 % in 2013 / 4,5 % in 2014), Senegalul incheie confortabil primul trimestru al anului curent, inregistrand o crestere economica de 4,6 %.

Potrivit comunicarii Agentiei Nationale de Statistica si Demografie, aceasta evolutie a fost in primul rand favorizata de cresterea cu 8,0 % a sectorului industrial – motorul economiei senegaleze, urmat de sectorul tertiar (serviciile) cu o majorare de 3,6 % si intr-o mai mica masura sectorul primar (agricultura), cu doar 0,4 % – datorita conditiilor climatice nefavorabile. Cresterea de 8,0 % inregistrata in sectorul secundar a fost sustinuta de performantele industriei chimice (+11,0 %) si ale industriei alimentare (+10,1 %), la care s-au adaugat realizarile din constructii si lucrari publice (+8,8 %), precum si rezultatele din zona energiei (+7,6 %).

Carrefour,  prezent la Abidjan

Cel de al treilea retailer mondial, Compania Carrefour, isi va deschide curand primul sau « hypermarché » in Africa neagra, la Abidjan, capitala economica a    Republicii Coasta de Fildes. Aparitia cunoscutului distribuitor international in peisajul ivorian este rezultatul parteneriatului dintre Compania franceza Carrefour si Grupul franco-japonez CFAO, prezent in alte  34 de tari africane.

Dispunand de o arhitectura indrazneata, impunatorul spatiu comercial, prevazut a se inaugura in luna octombrie a.c., va depasi 18.000 m.p., va gazdui  peste 50 de magazine in care vor fi prezente cele mai cunoscute branduri internationale, restaurante reprezentand majoritatea bucatariilor lumii, locuri de recreare si petrecere a timpului liber, altfel spus, conditii moderne pentru o buna convivialitate.  Un parcaj capacitat la 650 de  locuri va completa marele ansamblu.

Tunisia si Maroc, furnizori Airbus

Satisfacut de experienta tunisiana, unde opereaza déjà incepand cu  anul 2013, Grupul francez Figeac Aéro va deschide in Maroc o filiala pentru uzinajul pieselor si subansamblelor destinate industriei aeronautice. Potrivit Memorandumului recent semnat cu autoritatile marocane, aceasta capacitate industriala va fi instalata in orasul Casablanca, urmand ca productia primelor repere sa demareze inca din acest an.

Cooperarea franco-marocana are la baza o investitie care se va derula pe o perioada de cinci ani si al carui volum va depasi 25 milioane euro, 85 % din finantare fiind destinata dotarilor cu mijloace de productie. Unitatea  marocana, specializata    in productia componentelor pentru aeronave – principalul client fiind cunoscutul constructor Airbus, va asigura finalmente locuri de munca pentru cca. 500 tehnicieni cu inalta calificare.

Piata regionala de electricitate

Recent intruniti in cadrul ultimului Sommet al Comunitatii Economice al Tarilor

Africii de Vest (CEDEAO), sefii de stat si de guverne si-au dat acordul cu privire la

folosirea in comun a resurselor, cu scopul constituirii pietii regionale de energie electrica.

Crearea unei piete vest-africane a electricitatii vizeaza integrarea sistemelor

energetice nationale intr-un spatiu comun, proiect care va permite stimularea si sustinerea

reciproca a schimbului de energie electrica intre tarile CEDEAO.

Acest obiectiv urmeaza a fi pus in aplicare de catre EEEOA (Système d’échange

d’énergie électrique ouest-africain), organism international de interes public apartinand

CEDEAO si care, acopera 14 din  cele 15 tari ale comunitatii, respectiv: Bénin, Côte d’Ivoire, Ghana, Burkina Faso, Gambia, Guinéea,  Guinéea Bissau,  Libéria,  Mali,  Niger,  Nigeria,  Sénégal, Sierra Leone si Togo.

Un consortiu financiar international, printre care Banca Mondiala,  Banca Africana   de Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si Banca Germana pentru Export, s-a angajat

sa  sustina acest proiect pentru care vor fi alocati cca. 329 milioane euro pentru perioada  urmatorilor 25 ani de ani.

Potrivit unui oficial  CEDEAO,   « …..in perspectiva anilor 2025 Africa occidentala va  poseda  suficiente centrale electrice, acestea urmand a produce  26 mii megawati, energie distribuita  prin  16 mii Km de linii  electrice, in masura a  evita deficitul de energie ».

Valorificarea energetica a Fluviului Niger

Guvernul malian si Grupul industrial ERANOVE, specializat in constructii hidroelectrice,    au semnat in aceste zile o Conventie potrivit careia, antreprenorul pan-african va finanta, construi si exploata pe o durata de 30 de ani, un baraj si o centrala electrica pe cursul mijlociu  al fluviului  Niger, in zona Kenié, situata la cca. 35 Km Est de capitala Bamako.

Constructia obiectivului, evaluat la 110 mil. euro, va incepe in 2016 si va deveni operativ  in anul 2020, capacitatea proiectata fiind de 42 MW ( Mali diapune in prezent de 414 MW instalati ) .  Potrivit specialistilor,  centrala elctrica de la Kenié va  produce peste 175 GWh anual, energie electrica care  ar putea acoperi necesarul a minimum  175 mii  de consumatori     casnici malieni.

De notat faptul ca, Grupul pan-african ERANOVE este prezent si in Coasta de Fides avand  actiuni in  Compagnie ivoirienne d’électricité – CIE,  dar si  in  Republica  Senegal  ( Sénégalaise des Eaux –SDE ).

Constructori chinezi in Senegal

In baza Acodului politic senegalo-chinez, semnat in februarie 2014, recent a  fost perfectata o Conventie de finantare prin care firma chineza CRBC (China Road and Bridge Corporation ) se angajeaza la construirea in Senegal a unei autostrazi in lungime de 113 km. Aceasta  va   completa  axa rutiera centrala,  pe traseul Dakar – Thies – Touba, care in total            va masura 190 km. Investitia, evaluata la cca. 634 mil. euro, este creditata de partenerul     chinez pentru o perioada de 25 ani, cu o dobanda de 2 % pe an si 5 ani perioada de gratie.

Lucrarile, déjà incepute, se vor derula pe un interval de 45 luni  si vor asigura locuri        de munca temporare pentru aproximativ 7.500 – 8.000 de lucratori, dar si job-uri permanente       pentru  inca 600 de persoane.

Sursa:

CAMERA BILATERALĂ DE COMERŢ şi INDUSTRIE  SENEGAL – ROMANIA

(C.B.C.I.S.R.)

Bucuresti